Analistul spune că dacă în România acționau cauze exogene în materie de curs valutar ”aveam de-a face cu o depreciere a euro în contextul aprecierii juste a dolarului.”
Adrian Câciu spune că Banca Centrală Europeană a prezentat o depreciere destul de importanta a euro fata de dolarul american: ”Deci, euro scade pe piața internațională”.
”Dacă acest efect exogen s-ar fi resimțit în România am fi avut o apreciere a leului în raport cu euro și o depreciere a leului în raport cu dolarul”, mai spune analistul și adaugă: ”Dar noi avem deprecieri istorice ale leului în raport cu ambele valute.
Factorii sunt endogeni.”
Florin Cîțu. Urmează lucruri fantastice pentru români
Câciu spune mai departe că în piață este o lipsă de euro din cauza retragerilor masive de capital, retrageri care au două motive:
”Aici încep să nu mai fie importante adică să nu mai producă, având în vedere instabilitatea politică ce atrage instabilitate economică și doi, pentru că sunt necesare în extern pentru a face volume și a redresa lichiditatea europeană în euro în bătălia cu dolarul.
Simplu!
Apropo, pana la ora asta nu s-a intervenit în piață. Pregătiti-vă de aterizare forțată, ca să spun așa!”, conchide analistul, într-un comentariu postat pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.