"În primul rând, este vorba de o eficientizare a cheltuielilor publice. Practic, o să fie o ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, care duce pe o serie de canale cheltuielile care au fost alocate în bugetele ordonatorilor de credite pe mai multe componente, din punctul nostru de vedere, care pot rezolva şi alte chestiuni, care au apărut şi pe care le cunoaştem, dar pe care putem să le ajutăm să se îmbunătăţească şi mă refer aici, de exemplu, la balanţa comercială. (...) Un tip de cheltuieli pe care îl avem în vedere este acela de a încerca să introducem lanţurile scurte de aprovizionare, ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agro-alimentare. Sunt entităţi statale şi la nivel de unităţi administrativ-teritoriale pe care încercăm, pe baza directivelor europene vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit şi care vor fi prezentate probabil luni sau marţi care să ducă la internalizarea, dacă vreţi, a consumului în sensul sprijinirii diminuării deficitului de balanţă comercială", a explicat Adrian Câciu, la începutul şedinţei de Guvern.
Ministrul a adăugat că, pe de altă parte, "ca şi anul trecut, sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spaţiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie".
"Ceea ce se introduce acum, în sprijinul fermierilor, de exemplu, da, sunt elemente care vin în dinamică. Or, cred că cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banilor publici, iar pe spaţiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin. Ceea ce contează (...) este ca economia să funcţioneze şi să putem să sprijinim în continuare cetăţenii", a completat el.
Câciu a menţionat că nu este vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personalul sau să reducă salarii.
"Deci, nu discutăm de acest lucru. Dar, evident, o să avem în acest an şi reformele din PNRR care vor veni şi vor elimina entităţi, vor ajusta ceea ce înseamnă situaţia cheltuielilor rigide. Nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci, evident, intrarea pe şablonul ponderilor în PIB. (...) Nu aş dezvolta foarte mult în momentul acesta măsurile, pentru că le vom prezenta luni sau marţi", a indicat ministrul.
Adrian Câciu a subliniat că nu există niciun fel de gaură la buget.
"Dar, încă o dată, şi poate e bine să mai spunem: nu există niciun fel de gaură la buget. S-a folosit acest termen plastic ca fiind o gaură. Nu este o gaură, este o acţiune preventivă pentru a putea crea spaţiul fiscal de intervenţie în sprijinul cetăţenilor şi al economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Asta este ceea ce facem şi, în contrapondere, pentru că aţi amintit la început de instituţiile care trebuie să se ocupe de colectare, şi un plan de acţiune pe care instituţiile şi l-au asumat (...) pentru a reveni în zona normală de colectare, aşa cum este programul bugetar", a adăugat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.