Adrian Câciu spune că Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8% după care explică ce ar însemna pentru noi această evaluare. În primul rând spune ministrul că este ”o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene”.
Apoi, oficialul explică faptul că la ultima prognoză a celor de la FMI din primăvară (aprilie 2022) era de 2,2%: ”Ce s-a întâmplat din primăvară și până acum? Economiștii Fondului Monetar Internațional au venit aici, au discutat cu noi, au analizat datele din industrie, servicii, produse, le-au contextualizat cu situația externă și au concluzionat că variația PIB-ului pentru 2022 va fi pe un plus 4,8%, cu 2,6 puncte procentuale mai mult fațã de cum arãta economia în primãvarã”, spune Câciu.
Mai departe, ministrul explică și că: Europa se află într-o situație complicată. Crizele suprapuse, energeticã, de securitate, socială, post-pandemică sunt în plină exprimare”, afirmă finanțistul și continuă spunând că: ”Să poți performa economic în astfel de circumstanțe e un efort extraordinar. Să spună asta alții, nu doar tu, ca politician, ministru de Finanțe, membru în coaliția de guvernământ, e cu atât mai însemnat”.
Ministrul de Finanțe mai spune în schimb că urmează ”un drum lung” și că: ”Datele de la INS pe S1 (5,8% creștere economică), datele de la FMI, împreunã cu alte semnale din piața locală și internațională ne arată cã impactul măsurilor noastre e unul corect, din perspectivă macro”, însă acest lucru ”nu e suficient” și că: ”Avem în continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care: reforma sistemului de asigurări sociale, de rezolvat inegalitățile salariale, de crescut competitivitatea și revigorat exporturile, de contracarat creșterea inflației, și multe altele”.
În încheierea mesajului Adrian Câciu mai spune că: ”Și cred că cel mai important, pe termen scurt, având în vedere contextul, trebuie să gândim și să acționăm pentru protejarea categoriilor vulnerabile”.
Citește și:
Adrian Câciu: Instituțiile statului au ”aplecare” către somn
Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a participat la dezbaterea ”Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei” organizată de DCNews și DCBusiness.
Adrian Câciu a afirmat că vrea să transmită mai multe mesaje despre care consideră că sunt importante ca mesaj pentru că vin din partea ministrului de Finanțe și a început prin a arăta că: ”Astăzi INS a publicat PIB 355,9 miliarde de lei, un rezultat în fapt al modului în care companiile din România au răspuns provocărilor cu care s-au confruntat. Rezultatul este unul pozitiv și în întâmpinarea căruia am venit atât cât am putut din perspectiva Guvernului. Rezultatul se bazează pe consecvență, maturitate a conducătorilor de companii. Pe realizarea unei încrederi pe care o construim, a unui parteneriat între stat și companii. Acest parteneriat trebuie permanent întărit. Aici am o rugăminte către dvs. dar și către companii și mediul de afaceri să ne atragă atenția atunci când începem să adormim, pentru că instituțiile de stat, nu neapărat cei care le conduc, au această ”aplecare” către somn și este bine să fim vigilenți și consecvenți la drumul pe care îl avem”.
Ministrul Câciu a afirmat că: ”Raportat la piața de capital din România, am să spun mereu că este un instrument prin care companiile pot să dobândească lichiditate suplimentară, surse de finanțare suplimentară, capacități financiare”. Ministrul a subliniat că firmele care funcționează pe piata de capital creează încredere, creează capital din capital”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.