Publicitate
"Putem să și glumim puțin, pentru că observăm că s-a jucat în piață imediat după ora moțiunii. Ideea de bază este în felul următor, am scăpat de șocul importurilor și este bine pentru că era un risc major, pentru că dacă nu e bine gestionată situația plății valutare a importurilor să urce euro către 4,8 în februarie, deci asta este iar un semn bun."
Adrian Câciu: 40% din deficitul bugetar a fost realizat în lunile noiembrie și decembrie
Analistul a explicat și această ușoară cădere a cursului euro, dar și avantajele pentru România.
"Explicația pentru această ușoară scădere a cursului euro este pentru că intră foarte multă valută în momentul ăsta în România, pentru că și Polonia a intrat pe dobânzi negative, ca să înțeleagă lumea, România rămâne o zonă în care valutele aduse și transformate în lei, primesc o dobândă de 4%, iar diferenț de curs valutar, pentru că nu este un curs volatil, îi permite să-și încaseze o dobândă netă la sfârșit de an de 2%, ori dacă raportăm dobândă asta de 2% pe valută prin transformările curs euro-leu și leu-euro, vedem că este un câștig, deci diferențialul de dobândă din România este mult superior celui din Europa. Pentru România este un lucru bun."
Adrian Câciu declară că totul depinde de Banca Națională și de Guvern, de faptul cum pot gestiona această valută.
"Acum depinde și de economie, mai ales de Banca Națională și de Guvern cum reușește să folosească această valută pentru că există niște locuri de acoperit cu valută, mai ales în ceea ce înseamnă rezerva Bancii Naționale, care a suferit în ultimele 3 luni, a avut o scădere. Dacă știe să joace Guvernul, Banca Națională prin atragerea valutei din piață, dar încă o dată, intr-un mod coerent și bine analizat, în așa fel încât să nu producă volatilități pe cursul valutar, această valută adusă cu scop speculativ, în sensul în care să facă dobânzi pentru investitorii de capital, poate avea un avantaj pentru economie. De ce? Că îmi capitalizez economia internă cu valuta și strng pentru vremuri negre."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.