Analistul economic a ajuns la concluzia că deficitul public volatil este superior celui asumat.
"Nu numai că bugetul este construit pe baze volatile, fiind expus unor șocuri viitoare pe partea de încasări, dar există toate premisele ca prima rectificare pe anul 2020 să fie negativă. Cu o presiune suplimentară asupra deficitului public pe primul semestru. Ceea ce ridică probleme pentru acoperirea unor cheltuieli din a doua jumătatea a anului (necuprinse în bugetul inițial). Rezultat? Deficit public volatil și superior celui asumat."
Adrian Câciu: Prințul va avea conferință. Recomand să nu mintă!
Extras din Opinia Consiliului Fiscal:
"Construcția bugetară nu cuprinde, în mod surprinzător în opinia CF, elemente ce sunt într-o etapă finală a parcursului legislativ, cu referire la PL-x nr. 572/2019 (Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal) care elimină supra-acciza la carburanți și supra-impozitarea contractelor part-time. Astfel această inițiativă legislativă a fost aprobată în ambele Camere ale Parlamentului României aflându-se în etapa promulgării de către Președintele României. Mai mult, impactul acestui proiect nu este inclus nici în cadrul SFB, CF considerând riscantă această decizie, deoarece:
(i) impactul bugetar asociat este aproximativ 0,4 pp de PIB pentru prima (eliminarea supra-accizei) și aproximativ 0,1 pp de PIB pentru cea de-a doua
(ii) acest impact este permanent propagându-se și în construcțiile bugetare viitoare
(iii) având în vedere că pierderea de venituri nerecunoscută este actualizată cu dinamica bazelor macroeconomice relevante, subdimensionarea deficitului este cu atât mai semnificativă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.