Publicitate
"Deficitul pe anul 2019 este de 48,3 miliarde de lei, din care 40% a fost realizat în lunile noiembrie și decembrie. Lucrurile așa stau, nu mai pot fi întoarse. Cu un deficit de 4,6% din PIB pe anul 2019, lucrurile nu se pot îndrepta într-o direcție pozitiva, ținând cont de faptul ca în anul 2020 se adaugă o serie de scăderi de taxe care reduc spațiul fiscal existent."
Ministrul finanțelor a explicat cum e cu împrumuturile României
Adrian Câciu a scris că în doar două luni s-a reușit o ratare a programării cu 0,2 puncte procentuale din PIB.
"La o analiza preliminară asupra execuției bugetare observam că aproape nici un capitol din categoriile de venituri și cheltuieli nu bate cu datele cuprinse în rectificarea bugetară din noiembrie. Acest lucru înseamnă că activitatea de analiza economico-financiara din Ministerul Finanțelor Publice are încă mari carente în partea de programare. În doar doua luni de zile s-a reușit o ratare a programării cu 0,2 puncte procentuale din PIB. E mult!"
Analistul a clarificat faptul că România are la ora actuală 4 miliarde de euro deficit suplimentar.
"În alta ordine de idei, datoria publica a României a crescut la 384,38 miliarde lei, cu 53,89 miliarde lei față de decembrie 2018 și cu 19,48 miliarde lei față de octombrie 2019. Singurul lucru pozitiv din execuția anuala pe anul 2019 este realizarea unui aport de investiții de 4,2% din PIB, respectiv de 43,61 miliarde lei. Cu 4 miliarde euro deficit suplimentar s-a "cumpărat" o asa zisa pace economica și "normalitate"."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.