Până acum, cei care voiau să iasă la pensie sau solicitanții ajutoarelor de șomaj trebuiau să ceara adeverințele de la foștii angajatori, care emiteau respectivele documente accesând bazele de date ale REVISAL.
Reconstituirea dosarului de pensionare. Cum calculăm punctajul
Măsura a fost luată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, prin Ordinul 1.783/2019, care s-a aplicat deja de la 1 ianuarie 2020. Din moment ce este vorba de un ordin intern, acesta nu trebuia să apară în Monitorul Oficial pentru a produce efecte, așa cum au confirmat, pentru Avocatnet, reprezentanții ministerului de resort.
„Ordinul ministrului muncii și protecției sociale 1.783/2019 este un act administrativ intern, emis cu respectarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal, prin care Inspecția Muncii asigură accesul direct, pentru Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casa Națională de Pensii Publice și pentru structurile teritoriale ale acestora, la informațiile din registrul general de evidență a salariaților, aplicație gestionată de Inspecția Muncii. Acest ordin se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2020 (...) și se aplică strict instituțiilor aflate în subordinea și în coordonarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.”, a explicat sursa citată.
Instituțiile vizate de măsură sunt, în esență, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (care gestionează ajutorul de șomaj), Casa Națională de Pensii Publice (care gestionează pensiile de stat) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (care gestionează ajutoarele sociale).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.