Principalele aspecte reglementate și reformate prin acest proiect de lege includ:
Modificarea condițiilor privind numirea în funcția de executor judecătoresc pentru a asigura calitatea procedurilor de recrutare și selecție, în conformitate cu legislația Uniunii Europene.
Înființarea Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor Judecătorești, în cadrul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, pentru a asigura perfecționarea activității de executare silită și pregătirea profesională inițială și continuă a executorilor judecătorești.
Modificarea dispozițiilor referitoare la suspendarea și încetarea funcției de executor judecătoresc, extinzând aria situațiilor în care ministrul justiției poate dispune aceste măsuri.
Organizarea și funcționarea organelor reprezentative ale profesiei, similare cu reglementările altor profesii juridice.
Sistematizarea dispozițiilor privind registrele la nivelul Uniunii pentru instituirea unor proceduri transparente.
Modificarea dispozițiilor privind atribuțiile, drepturile, obligațiile și incompatibilitățile executorilor judecătorești.
Consolidarea instituției răspunderii disciplinare, prin modificarea substanțială a prevederilor privind răspunderea și controlul activității executorilor judecătorești.
Proiectul de lege a fost elaborat pe baza propunerilor Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești și a soluțiilor legislative propuse de Ministerul Justiției în urma constatării unor disfuncționalități în gestionarea activității desfășurate de executorii judecătorești. Legea a fost adoptată de Senat pe 6 martie 2023 și acum merge la promulgare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.