Publicitate
Această depreciere reflectă îngrijorările traderilor privind incertitudinile politice din Franța și așteptările pentru ședința de politică monetară a Rezervei Federale americane de la sfârșitul săptămânii.
Indicele de referință STOXX 600 a terminat în scădere cu 0,9%, înregistrând cea mai mare scădere pe o zi din ultimele două săptămâni, în timp ce indicii de referință ai băncilor din Italia și Spania au pierdut 1,9% și, respectiv, 1,6%.
Indicele francez CAC 40 a scăzut cu 1,33%, extinzând pierderile din sesiunea precedentă, când președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după ce aliații săi au pierdut alegerile europene în fața partidului de extremă dreapta RN.
„Dacă RN ajunge la putere, asta ar însemna o veste proastă pentru multe proiecte europene și pentru integritatea Uniunii Europene”, a declarat Thomas Gehlen, senior market strategist la SG Kleinwort Hambros.
Indicele celor companiilor mai mari companii miniere din Europa, a pierdut aproape 2%, deoarece prețurile la majoritatea metalelor au fost sub presiunea unui dolar mai puternic și a îngrijorărilor legate de cererea din China, principalul consumator.
BVB a închis în scădere duminică
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de marţi, iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 115,6 milioane de lei (23,24 milioane de euro), în creştere cu peste 15% faţă de şedinţa precedentă.
Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 27,38 milioane de lei, urmate de acţiunile OMV Petrom - 22,81 milioane de lei şi ale Hidroelectrica - 15,79 milioane de lei.
Indicele principal BET a consemnat o depreciere de 0,82%, ajungând la 17.725,07 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat un declin de 0,87%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o scădere de 0,60%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a coborât cu 0,80%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a pierdut 0,22% din valoare, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, este singurul care a închis pe plus cu 0,40%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 0,39%.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Societatea de Construcţii Napoca (+13,75%), SIF Hoteluri (+9,90%) şi Armătura (+7%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Prebet (13,11%), Mecanica Ceahlău (-8,93%) şi Şantierul Naval Orşova (-6,11%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.