Indicele continental STOXX 600 a scăzut cu 0,36%, la ora 12:30.
BCE a operat joi o reducere a ratei dobânzii cu 25 puncte de bază, prima din ultimii cinci ani, alăturându-se omologilor băncilor centrale din Canada, Suedia și Elveția în relaxarea politicii monetare.
Cu toate acestea, banca centrală a oferit puține indicii cu privire la viitoarea traiectorie a ratelor dobânzilor, determinând comercianții să reducă pariurile privind reduceri suplimentare ale ratelor.
Atenția pieței se îndreaptă acum către datele privind salariile non-agricole din SUA, care vor fi publicate în cursul zilei, care ar putea arăta semne de relaxare a presiunilor de pe piața muncii, ridicând spreanțele privind reducerea dobânzilor în septembrie din partea Fed.
Acțiunile tehnologice (SX8P) au câștigat pentru a treia ședință consecutivă și au amortizat indicele de referință, în creștere cu 0,5%.
Sectorul imobiliar (SX86P) a condus pierderile sectoriale, tras în jos de o scădere de 3,4% a grupului imobiliar german Vonovia, ca urmare a unei retrogradări a ratingului Morgan Stanley.
Indicele suedez OMXS30 a depășit bursele din regiune, cu o creștere de aproape 0,4%, în timp ce indicele francez CAC 40 și indicele german DAX 40 s-au poziționate pe ultimele locuri, cu o scădere de 0,4% fiecare.
Firma elvețiană de fintech Temenos a crescut cu 2% după ce a anunțat un nou program de răscumpărare de acțiuni în valoare de până la 200 de milioane de franci elvețieni (224,92 milioane de dolari).
Creditorul italian doValue a avansat cu 5,5%, deoarece ar urma să achiziționeze rivalul Gardant, într-o tranzacție care include 230 de milioane de euro în numerar și restul în acțiuni.
Investitorii vor urmări, de asemenea, cifrele revizuite ale produsului intern brut (PIB) din zona euro pentru primul trimestru, în cursul zilei.
BVB a deschis în scădere
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de vineri, cu tranzacţii de 18,49 milioane lei (3,71 milioane euro), efectuate în primele 35 de minute de la începerea operaţiunilor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, s-a depreciat cu 1,19%, iar indicele BET-Plus, ce arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a deschis în scădere cu 1,01%.
De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat un declin de 1%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 0,50%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,10%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a coborât cu 2,49%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a deschis în scădere cu 0,11%.
Potrivit informaţiilor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Antibiotice (+5,26%), Biofarm (+3,12%) şi UCM Reşiţa (+3,08%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Hidroelectrica (-7,67%), Vrancart (-2,67%) şi Prebet Aiud (-1,94%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.