Publicitate
De asemenea, traderii au fost reticenți în privința tranzacțiilor, în așteptarea deciziei privind rata dobânzii Băncii Centrale Europene de la sfârșitul acestei săptămâni.
Indicele continental STOXX 600 a scăzut cu 0,86% până la 12:10, ora României, întrerupând o serie de trei zile de câștiguri.
Acțiunile companiilor din sectorul energetic au scăzut cu 2%, atingând minimul ultimelor două lc.uni, ca urmare a unei scăderi de 1% a prețului petrolului, investitorii fiind îngrijorați de creșterea ofertei în cursul anului, pe fondul semnelor de scădere a cererii din SUA.
La pierderile din acest sector s-a adăugat gigantul petrolier britanic BP, care a scăzut cu 3,3% după ce agenția de rating S&P Global a revizuit în scădere perspectiva de creditare a companiei.
Indicele francez CAC 40 a pierdut, de asemenea, 0,4%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a pierdut 0,6%.
Investitorii nu au fost deschiși la risc, așteptând rezultatele BCE de joi privind dobânda de politică monetară, unde se așteaptă ca aceasta să reducă costurile de împrumut cu 25 de puncte de bază.
Cu toate acestea, creșterea recentă a datelor privind inflația din zona euro a pus sub semnul întrebării perspectivele de relaxare monetară suplimentară în acest an.
„Credem că BCE își va revizui în creștere proiecțiile trimestriale privind inflația, creând un context incomod pentru reducerea dobânzii”, a declarat Gabriele Foà, manager de portofoliu la Algebris Investments
„Așa cum stau lucrurile acum, credem că o reducere a BCE în această săptămână ar putea fi privită în curând ca pe o greșeală de politică monetară.”
Printre alte acțiuni, Allianz a scăzut cu 2,6% după ce Citigroup a retrogradat ratingul asigurătorului german.
Cel mai mare transportator maritim, Maersk a câștigat 2,2%, deoarece grupul danez și-a majorat previziunile de profit pentru întregul an, pe fondul cererii puternice de pe piața containerelor.
British American Tobacco a scăzut cu 1,5%, după ce a declarat că se așteaptă la o ușoară scădere a veniturilor și profitului în prima jumătate a anului, dar că în continuare estimează că profiturile vor respecta previziunile.
Deutsche Telekom a declarat că își va mări volumul de răscumpărări după ce creditorul de stat german KfW a anunțat luni vânzarea unei participații de 2,7 miliarde de euro. Acțiunile companiei au scăzut cu 1,9%.
Piața de capital din România
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 9,11 milioane de lei (1,8 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,76%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o creştere de 0,73%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,68%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 0,35%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,13%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a câştigat 0,76%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau UCM Reşiţa (+8,66), Antibiotice (+2,83%) şi Bermas (+2,13%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Romcab (-7,50%), Chimcomplex (-3,53%) şi Promateris (-3,33%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.