Publicitate
Sectorul telecomunicațiilor (SXKP) a condus scăderile acțiunilor europene, cu o scădere de 1,4%, pentru cea mai slabă zi din ultimele trei luni, în timp ce acțiunile din sectorul automobilelor și al pieselor de schimb (SXAP) au avansat cu 0,9%.
Acțiunile din sectorul petrolului și gazelor (SXEP) au crescut cu 0,5% după ce țițeiul Brent a depășit pentru scurt timp 86 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie, înainte de a scădea, în condițiile în care Ucraina și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice rusești.
Acțiunile din domeniul tehnologiei (SX8P) au crescut cu 0,4%, investitorii pregătindu-se pentru conferința anuală a dezvoltatorilor organizată de Nvidia, o companie importantă în industrai inteligenței artificiale.
Inflația din zona euro a crescut conform așteptărilor la o rată anuală de 2,6% în februarie și de 0,6% pe lună, menținând neschimbate opiniile privind momentul primei reduceri a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană.
"Este puțin probabil ca cifra de astăzi să influențeze în mod semnificativ orice decizie de reducere a dobânzii, dar, având în vedere că majoritatea economiștilor preconizează prima reducere a dobânzii BCE în iunie, putem spune cu certitudine că datele privind inflația din februarie nu vor modifica negativ această probabilitate", a declarat Michael Field, strateg de piață pentru Europa, Morningstar.
Randamentul obligațiunilor de referință pe 10 ani ale Germaniei a crescut cu 2 puncte de bază și s-a situat la 2,458%.
Piețele monetare se așteaptă în prezent ca BCE să reducă ratele dobânzilor cu 83 de puncte de bază în 2024.
Între timp, responsabilul politic al BCE, Pablo Hernandez de Cos, a reafirmat că banca centrală ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în luna iunie, după o reducere a inflației în zona euro.
Ședințele de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA, Băncii Japoniei și Băncii Angliei, care vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, vor fi, de asemenea, în atenția investitorilor pentru mai multe indicii privind traiectoria de relaxare a politicii monetare la nivel global.
Acțiunile grupului polonez de modă LPP au urcat cu 20,5%, ajungând în fruntea STOXX 600, recuperând o parte din pierderile înregistrate săptămâna trecută după ce un raport al Hindenburg Research a pus sub semnul întrebării vânzarea în 2022 a activelor sale din Rusia.
Logitech a suferit una dintre cele mai mari scăderi ale indicelui, cu 6,8%, după ce s-a aflat că directorul financiar Charles Boynton va părăsi producătorul de echipamente informatice în luna mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.