Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,1%, informează Reuters.
Acțiunile din sectorul energetic au scăzut cu 0,6%, ca urmare a scăderii prețului țițeiului, în timp ce băncile au pierdut 0,5%.
Susannah Streeter, șefa a departamentului de finanțe la Hargreaves Lansdown, a declarat că programarea de către compania daneză Maersk a reluării trecerii petrolierelor prin Canalul Suez și Marea Roșie a contribuit la risipirea îngrijorărilor imediate legate de aprovizionarea cu țiței.
Acțiunile companiei de transport maritim și-au extins pierderile cu 1,7%, după ce au scăzut cu aproape 5% în sesiunea precedentă.
Tensiunile geopolitice sunt constante, în condițiile în care liderii din Orientul Mijlociu au avertizat că conflictul s-ar putea extinde, iar granița Israelului cu Libanul este periculoasă, în urma atacurilor Hezbollah, a adăugat Streeter.
Aliații SUA, inclusiv Italia și Spania, au fost reticenți în asocierea cu grupul militar al președintelui Joe Biden la Marea Roșie, reflectând problemele diplomatice create de războiul din Gaza.
Încetinind pierderile, sectorul sănătății a atins pentru scurt timp un maxim al ultimelor 10 săptămâni, închizând cu 0,6% mai sus, în timp ce Novo Nordisk a crescut cu 0,9% după ce a scăzut în precedentele două sesiuni.
Indicele european de referință se apropie de un avans de 13% în acest an, tehnologia și comerțul cu amănuntul fiind printre sectoarele cu cele mai bune performanțe.
Piețele globale au crescut de la jumătatea lunii decembrie, când Rezerva Federală a SUA a dat de înțeles că anul viitor va reduce dobânzile. Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană (BCE) are o perspectivă diferită.
Robert Holzmann, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre reducerea costurilor de împrumut, iar o astfel de măsură în 2024 nu este deloc sigură, potrivit Bloomberg News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.