Indicele pan-european STOXX 600 a închis în scădere cu 0,4%, extinzând pierderile pentru a treia sesiune consecutivă.
Acțiunile companiilor europene de retail (SXRP) au condus scăderile sectoriale cu o scădere de 1,9%, în timp ce H&M, al doilea mare retailer de modă din lume, a scăzut cu 12,9% după ce a ratat previziunile privind profiturile trimestriale și a prezis o scădere a vânzărilor în luna iunie.
Indicele de referință al Suediei a scăzut cu 0,2%. Totodată, banca central a Suediei, Riksbank, a menținut rata dobânzii cheie la 3,75%, conform așteptărilor, și a indicat că ratele ar putea fi reduse în continuare în acest an dacă perspectivele inflației rămân aceleași.
Indicele companiilor miniere a pierdut aproape 0,9%, iar compania de minerit Anglo American a scăzut cu 1,5% după ce Berenberg a redus ratingul acțiunilor de la "hold" la "sell", semnalând îngrijorări cu privire la noile planuri strategice ale companiei.
Indicele european al bunurilor personale și de uz casnic (SXQP) au scăzut cu 1,3%, conduse de scăderea cu 6,4% a Burberry.
Traderii sunt acum cu ochii către datele privin inflația din SUA, care vor fi publicate vineri, date care ar putea juca un rol important în evaluarea perspectivei asupra ratei Rezervei Federale.
Primul tur al alegerilor parlamentare franceze din weekend va fi, de asemenea, în atenția investitorilor.
Ultimele sondaje sugerează că partidul de extremă dreapta RN ar urma să obțină 36% din votul popular, în timp ce partidul președintelui Emmanuel Macron ar urma să obțină 21%.
BVB a închis în scădere joi
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe aproape toţi indicii şedinţa de joi, iar valoarea totală a tranzacţiilor a atins 580,25 milioane de lei (116,59 milioane de euro).
Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 75,24 milioane de lei, urmate de acţiunile Sphera Franchise Group - 24,79 milioane de lei şi de cele ale Fondului Proprietatea - 10,7 milioane de lei.
Indicele principal BET a consemnat o depreciere de 1,21%, ajungând la 18.057,78 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a pierdut 1,24% din valoare.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o scădere cu 0,92%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a urcat cu 0,12%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,60%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe minus cu 0,36%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a închis în coborâre cu 1,05%.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile SIF Hoteluri (+11,22%), Condmag (+8,33%) şi Bermas (+7,64%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Societatea de Construcţii Napoca (-7,95%), Prebet (-5,16%) şi Antibiotice (-3,38%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.