Această măsură vin în urma unor semnale de relaxare a politicii monetare din partea mai multor bănci centrale importante care au sporit încerederea investitorilor.
Indicele pan-european STOXX 600 a încheiat la un nivel record joi, în creștere cu 0,9%.
Acțiunile din sectorul tehnologic (SX8P) au condus creșterea acțiunilor europene, cu un salt de 3,2%. De asemenea, indicele a fost impulsionat de creșterile înregistrate de acțiunile europene din domeniul semiconductorilor.
Indicele resurselor (SXPP), care include acțiunile din sectorul minier, a înregistrat un plus de 2,6%, în condițiile în care prețurile majorității metalelor au crescut, prețul aurului atingând un maxim istoric la începutul ședinței.
Indicele britanic FTSE 100 a urcat cu aproape 2% după ce Banca Angliei a menținut ratele dobânzilor la un nivel stabil, iar guvernatorul Andrew Bailey a declarat că economia britanică "se îndreaptă în direcția corectă" pentru ca banca centrală să înceapă să reducă ratele dobânzilor.
Între timp, în mod neașteptat, Banca Națională a Elveției a redus dobânda principală cu 25 de puncte de bază, până la 1,50%, devenind astfel prima mare bancă centrală din ultima perioadă care a redus dobânda de politica monetară.
Indicele principal al pieței elvețiene (SSMI) a închis în creștere cu 0,7%.
"Băncile centrale par a fi pe punctul de a declara victoria în lupta lor împotriva inflației.", a declarat Hussain Mehdi, director de strategie de investiții la HSBC Asset Management.
De asemenea, investitorii și-au modificat opiniile cu privire la traiectoria politicii Băncii Centrale Europene (BCE), evaluând la 90% șansele unei reduceri a dobânzii BCE până în iunie, față de mai puțin de 80% miercuri seara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.