Indicele pan-european STOXX 600 a crescut luni cu 0,3%, la ora 11:32, după ce indicele de referință a înregistrat câștiguri marginale săptămâna trecută.
Titlurile de capital ale companii petroliere și de gaze (SXEP) au fost pe primul loc, câștigând 1,4%, deoarece prețurile țițeiului au crescut în urma unui atac cu rachete în Înălțimile Golan ocupate de Israel.
Între timp, investitorii s-au pregătit pentru o săptămână plină de activitate, cu atenția îndreptată către SUA, patru dintre cele 7 cele mai puternice companii tech prezentând rapoarte, gata să influențeze semnificativ sentimentul pieței.
Miercuri are loc reuniunea de politică monetară a Rezervei Federale a SUA, în cadrul căreia traderii pariază că banca centrală va face demersuri pentru o reducere a dobânzii care va avea loc în septembrie.
„Această săptămână ar putea foarte bine să dea tonul pentru restul verii, deoarece vom afla cum se gândesc băncile centrale la compromisurile cu care se confruntă”, a declarat Arun Sai, senior multi-asset strategist la Pictet Asset Management.
Investitorii au fost în gardă deoarece săptămâna trecută a fost declanșată o vânzare globală de acțiuni din sectorul tehnologic, când rezultatele Tesla și Alphabet nu au reușit să impresioneze piețele.
Dintre acțiunile individuale, Philips a crescut cu 10,3% după ce producătorul olandez de dispozitive medicale a raportat un rezultat trimestrial care a depășit estimările, stimulat de creșterea veniturilor și de implementarea programului său de restructurare.
La polul opus, Heineken a pierdut 7% după ce producătorul olandez de bere a ratat estimările privind creșterea profitului operațional semestrial, chiar dacă și-a îmbunătățit perspectivele de profit pentru întregul an. Carlsberg a pierdut 4%.
BVB a deschis în creștere
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis, luni, cu creşteri pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 4,3 milioane de lei (866.793 euro), după prima oră de la debutul şedinţei.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,21%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna un avans de 0,17%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,07%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, se aprecia cu 0,16%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era în scădere cu 0,59%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna un avans cu 0,11%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe minus cu 0,06%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Carbochim (+4,23%), Transelectrica (+1,78%) şi Lion Capital (+1,43%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Energopetrol (-10,22%), Electromagnetica (-6,67%) şi Socep (-2,54%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.