Publicitate
Aceste companii și-au revenit după pierderile de săptămâna trecută, cauzate de ezitările investitorilor care au fost mai reticenți din cauza incertitudinii politice din Franța.
La ora 0816 GMT, indicele pan-european STOXX 600 era în creștere cu 0,3%, ieșind din cea mai gravă scădere procentuală săptămânală de până acum din acest an.
Acțiunile din domeniul tehnologic al Europei (SX8P) au condus câștigurile sectoriale cu un salt de 1,6%, după ce săptămâna trecută au scăzut cu aproape 2%, în timp ce băncile europene (SX7E) au avansat cu aproape 1%, după ce săptămâna trecută s-au prăbușit cu peste 8%.
Piețele europene au fost sub presiune după ce președintele Emmanuel Macron a cerut organizarea de alegeri anticipate, după ce a pierdut în alegerile pentru Parlamentul European.
"Vedem cum divergența dintre acțiunile europene și cele americane devine foarte clară ... Franța a evidențiat cel mai mult acest contrast din cauza alegerilor anticipate și a temerii că partidele de dreapta s-ar putea uni din ce în ce mai mult", a declarat Daniela Hathorn, analist senior de piață la Capital.com.
Majoritatea burselor din regiune au crescut în cursul zilei, iar indicele de referință al Franței, CAC 40 a câștigat 0,5%, după ce săptămâna trecută a scăzut cu peste 6%.
În mod individual, acțiunile companiei de asigurări Topdanmark au urcat cu 20,4% după ce compania a fost cumpărată de rivalul său Sampo, care evaluează compania la 33 de miliarde de coroane (4,73 miliarde de dolari).
Acțiunile ING, cel mai mare creditor olandez în funcție de active, au câștigat 2,5% după ce banca a prognozat o creștere a veniturilor totale între 4% și 5% pe an în perioada 2024-2027.
Adidas a scăzut cu 1,5% după ce un raport a afirmat că societatea a lansat o investigație privind acuzațiile de mită la scară largă în China.
BVB a deschis în creștere luni
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început în creştere pe toţi indicii şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 6,902 milioane de lei (1,386 milioane de euro) după 55 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,54%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o creştere de 0,52%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,53%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 0,49%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe plus cu 0,57%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a crescut 0,19%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a apreciat cu 0,55%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau AAGES (+5,83%), Bermas (+3,7%) şi Vrancart (+3,14%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Prebet Aiud (-14,8%), COMCM Constanţa (-6,84%) şi Casa de Bucovina Club de Munte (-2,17%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.