"Am petrecut Ziua Europei, în mod practic şi simbolic, la Chişinău, cu întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor, cu doamna preşedinte Maia Sandu, cu domnul premier, prim-ministru, ministrul Infrastructurii. Este un Guvern foarte determinat şi dornic să avanseze pe parcursul european. Are nevoie în primul rând de sprijin din partea Uniunii Europene şi a României în particular, lucru care se întâmplă, drept pentru care sunt şi foarte recunoscători în această privinţă. Prezenţa mea la Chişinău a avut şi un aspect practic, în sensul în care am semnat acordul de asociere al Republicii Moldova la Mecanismul de Interconectare European, cel mai important fond pentru investiţii în infrastructură, transport, energie şi reţele digitale. Asta înseamnă că Moldova va putea, după ratificarea acestui acord de către statele membre, să participe, ca oricare alt stat membru al Uniunii, la apelurile de proiecte pentru a obţine finanţări direct pentru infrastructura atât de necesară. Este şi pentru noi, Uniunea Europeană, şi România, în particular, un eveniment şi o valoare adăugată evidentă, pentru că avem nevoie, şi în contextul de securitate, de conexiuni cât mai bune cu Moldova, desigur şi cu Ucraina. De altfel, cu Ucraina voi semna acest acord de asociere pe 5 iunie, în Ucraina", a spus Adina Vălean în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Comisarul european a mai precizat că miercuri a vizitat Portul Constanţa pentru că a dorit să înmâneze simbolic granturile din acest Mecanism de Interconectare a Europei, obţinute de România pentru două proiecte importante. Este vorba de calea ferată de acces către Portul Constanţa, un prim stadiu al proiectului, în care România a obţinut peste 43 de milioane de euro grant. Acesta reprezintă o cofinanţare pentru acest proiect foarte important, care va contribui la dezvoltarea şi modernizarea accesului către Portul Constanţa.
De asemenea, peste 16 milioane de euro reprezintă grant pentru construcţia podului de la Ungheni, care reprezintă doar unul dintre proiectele care au fost depuse de România.
Adina Vălean a explicat că mai sunt şi alte proiecte de infrastructură depuse de România în evaluare la Comisia Europeană, care au relevanţă foarte mare în contextul geopolitic actual, în contextul întăririi infrastructurii, în special în partea de est a României, conexiunile cu Moldova şi Ucraina.
Potrivit comisarului european, Portul Constanţa are o importanţă crescută deoarece volumul de mărfuri tranzitat numai la începutul acestui an depăşeşte de peste 20 de ori volumul din 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.