Comisia Europeană a salutat acordul interimar încheiat în cursul nopții trecute între Parlamentul European și Consiliu cu privire la Regulamentul referitor la proiectarea ecologică a produselor sustenabile, conform unui comunicat emis de Executivul comunitar. Acest acord va contribui la schimbarea paradigmelor, transformând produsele sustenabile în noua normă în cadrul Uniunii Europene.
Aceasta presupune extinderea duratei de viață a produselor, utilizarea mai eficientă a energiei și resurselor, facilitarea proceselor de reparare și reciclare, reducerea conținutului de substanțe îngrijorătoare și promovarea utilizării unui procent mai mare de materiale reciclate. În plus, se anticipează îmbunătățirea condițiilor de concurență echitabile pentru produsele sustenabile pe piața internă a UE, consolidând astfel competiția globală pentru întreprinderile ce oferă astfel de produse.
Noul regulament va evolua pe baza Directivei actuale privind proiectarea ecologică, cu o experiență de succes de aproape 20 de ani în îmbunătățirea eficienței energetice a produselor în UE. Acesta va facilita stabilirea progresivă a cerințelor de performanță și informare pentru principalele produse introduse pe piața UE.
Comisia va adopta şi va actualiza periodic o listă de produse identificate pe baza unei analize aprofundate şi a unor criterii legate în special de obiectivele UE în materie de climă, mediu şi eficienţă energetică. Astfel, Comisia va asigura previzibilitatea şi transparenţa cu privire la produsele care vor fi acoperite atunci când. Se va acorda prioritate produselor cu impact puternic, inclusiv textilelor (în special confecţiilor şi încălţămintei), mobilierului (inclusiv saltelelor), fierului şi oţelului, aluminiului, anvelopelor, vopselelor, lubrifianţilor şi substanţelor chimice, precum şi produselor cu impact energetic, produselor TIC şi altor produse electronice.
Noile cerinţe în materie de proiectare ecologică vor depăşi eficienţa energetică şi vor urmări să stimuleze circularitatea, acoperind, printre altele: durabilitatea produselor, capacitatea de reutilizare, de modernizare şi de reparare, prezenţa substanţelor chimice care inhibă reutilizarea şi reciclarea materialelor, energia şi utilizarea eficientă a resurselor, conţinutul de materiale reciclate, amprenta de carbon şi amprenta de mediu şi informaţii disponibile despre produs, în special un paşaport digital al produsului.
Noul regulament conţine, de asemenea, noi măsuri menite să pună capăt practicii risipitoare şi dăunătoare mediului de distrugere a produselor de consum nevândute. Întreprinderile vor trebui să ia măsuri pentru a preveni această practică, iar colegiuitorii au introdus o interdicţie directă privind distrugerea produselor textile şi de încălţăminte nevândute, cu derogări pentru întreprinderile mici şi o perioadă de tranziţie pentru cele mijlocii. În timp, alte sectoare ar putea face obiectul unor astfel de interdicţii, dacă este necesar.
În plus, întreprinderile mari vor trebui să dezvăluie în fiecare an câte produse de consum nevândute pe care le elimină şi de ce. Se preconizează că acest lucru va descuraja puternic întreprinderile să se implice în această practică.
Vor fi puse la dispoziţie mai multe informaţii privind caracteristicile de durabilitate ale produselor, inclusiv prin intermediul unui "paşaport digital al produsului", care va ajuta consumatorii şi întreprinderile să facă alegeri mai sustenabile în materie de produse şi va ajuta autorităţile să îmbunătăţească asigurarea respectării cerinţelor legale.
"Paşaportul" va fi o etichetă uşor accesibilă pe produse, care va oferi acces instantaneu la informaţii privind sustenabilitatea produsului. Aceasta va fi utilă nu numai pentru consumatori, ci şi pentru autorităţile vamale şi autorităţile de supraveghere a pieţei.
Informaţii suplimentare despre produs ar putea fi furnizate, de asemenea, prin intermediul etichetelor, în mod similar cu eticheta energetică a UE, recunoscută pe scară largă, în vigoare în prezent pentru multe produse cu impact energetic, şi ar putea fi utilizate, de exemplu, pentru a afişa un punctaj privind potenţialul de reparare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.