Publicitate
Este vorba despre munca din sectorul producției de energie electrică și termică, despre care inițiatorii legii spun în expunerea de motică că a fost și continuă să fie deosebit de periculoasă pentru starea de sănătate a salariaților.
Inițiatorii spun că în acest domeniu munca se desfășoară în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spații puțin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi.
Angajații din acest domeniu sunt supus inducției electromagnetice din spațiile de producție iar acest lucru determină frecvent afecțiuni neurologice și cardiovasculare.
Pensionarea anticipată dispare pentru acești români
O altă noxă sunt pulberile în suspensie care generează afecțiuni pulmonare severe și chiar cancere iremediabile.
Toate aceste condiții de muncă determină ca speranța de viață în rândul angajaților din sectorul producției de energie electrică și termică este una dintre cele mai mici din România, ceea ce justifică pe deplin că aceștia să beneficieze de încadrarea for în condiții deosebite de muncă.
Astfel, angajatii din acest sector vor putea beneficia, potrivit modificarilor propuse la art.56, de reducerea varstei de pensionare cu 13 ani si un stagiu de cotizare redus de 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 30 de ani în astfel de locuri de muncă.
Inițiatorii modificării legislative susțin că numarul de persoane care ar putea beneficia de prevederile acestei legi nu este unul care sä genereze un impact bugetar nesustenabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.