Este vorba despre voucherele de fertilizare, care, potrivit ministrului de resort, Natalia Intotero, nu se vor mai acorda anul acesta.
În schimb, se vor deconta procedurile de fertilizare pentru care nu s-au primit banii în 2023. Cu alte cuvinte, se decontează doar voucherele acordate anul trecut.
După cum a subliniat ministrul, din cele 10.000 de proceduri aprobate anul trecut, în prezent sunt peste 1.000 de sarcini confirmate și 52 de nou-născuți.
“Pentru 2023, noi am avut 10.000 de proceduri bugetate și peste 24.000 de solicitări eligibile. Deci există o solicitare foarte mare. Cetățenii acestei țări chiar au nevoie de acest program”, a transmis Natalia Intotero.
Potrivit spuselor sale, se caută soluții pentru deblocarea unor fonduri, astfel încât, după decontarea procedurilor din 2023, să se aloce bani pentru proceduri noi, care să fie contractate în acest an.
Programul de fertilizare a fost introdus în urmă cu doi ani și presupune acordarea unui ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei, sprijin care include două vouchere, unul în valoare de 5.000 lei, aferent tratamentului medicamentos, și altul de 10.000 lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.
Regulile programului ar putea să se modifice în următoarea perioadă, potrivit unei propuneri apărute în noiembrie 2023, astfel încât mai multe cupluri să poată cere ajutorul financiar pentru proceduri de fertilizare. Totuși, ținând cont de lipsa banilor la bugetul ministerului, e greu de crezut că măsurile propuse recent vor ajunge să se aplice foarte curând.
Citește și Cumularea pensiilor cu alte venituri în 2024: Regulile se schimbă din toamnă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.