Aceste salarii se majorează de la 1 iulie. Cine beneficiază de noua lege a salarizării

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Bani
Bani

De la 1 iulie 2023, intră în vigoare noua Lege a salarizării angajaților plătiți din fonduri publice.

Potrivit noilor prevederi, începând cu data de 1 iulie 2023, următoarele categorii de angajați vor beneficia de majorări salariale în România:

  • Angajații din domeniul sănătății: Acest lucru poate include personalul medical, asistenții medicali, infirmierii și alte categorii de angajați din sistemul de sănătate. Majorările salariale sunt menite să recunoască eforturile acestora și importanța muncii lor în furnizarea de servicii medicale de calitate.

  • Angajații din asistența socială: Persoanele care lucrează în domeniul asistenței sociale, inclusiv asistenții sociali și lucrătorii sociali, vor primi, de asemenea, majorări salariale. Acest lucru reflectă importanța sprijinului pe care acești profesioniști îl oferă comunităților și vulnerabililor.

  • Angajații din domeniul apărării: Militarii și personalul angajat în instituțiile din domeniul apărării vor beneficia, de asemenea, de creșteri salariale. Această poate include personalul din forțele armate, poliție și alte structuri de securitate.

  • Angajații din ordine publică: Polițiștii, jandarmii și alte categorii de personal din domeniul ordinii publice vor primi majorări salariale, recunoscând astfel rolul crucial pe care îl au în menținerea siguranței și a ordinii publice.

  • Angajații din securitatea națională: Această poate include personalul angajat în serviciile de informații, securitatea cibernetică și alte domenii relevante pentru securitatea națională. Majorările salariale au scopul de a motiva și de a menține angajații talentați și specializați în aceste domenii sensibile.

Amintim că profesorii și personalul didactic auxiliar vor beneficia și ei de majorări salariale, în conformitate cu Ordonanța de urgență 57/2023, publicată în Monitorul Oficial. Aceste majorări salariale au fost aprobate de Guvern ca urmare a recentelor proteste ale acestora. Astfel, de la 1 iunie 2023 salariile profesorilor și ale personalului didactic auxiliar sunt prevăzute cu o creștere 1.300 de lei pe fiecare funcție, în timp ce pentru personalul nedidactic, majorarea este de 400 de lei.
 
"Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de baza aflate în plata pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1300 de lei fiecare", prevede textul OUG.
 
"În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care impus adoptarea prezenței ordonanță de urgență, în urmă negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urmă negocierilor Guvern - Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului nouă lege a salarizării va avea la baza principiul potrivit căruia salariul de baza al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe nouă grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de nouă lege a salarizării", se arată în notă de fundamentare a proiectului de OUG.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9775
Diferența 0.0003
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5115
Diferența -0.0441
Zi precendentă 4.5556
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5061 RON
GBP flag1 GBP = 5.7999 RON
CHF flag1 CHF = 5.3426 RON
AUD flag1 AUD = 2.7713 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.2003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4143 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 450.7054 RON
Monede Crypto
1 BTC = 369045.31RON
1 ETH = 7200.21RON
1 LTC = 332.46RON
1 XRP = 9.03RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel