Noua lege a pensiilor din România, care se va aplica din toamnă, prevede că persoanele cu deficiență vizuală gravă pot ieși la pensie oricând, indiferent de vârstă, dacă au realizat un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani.
În plus, persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de punctaj suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în aceste condiții.
Prevederile se regăsesc și în actuala lege a pensiilor, dar cu unele diferențe. De exemplu, legea actuală vorbește despre dreptul nevăzătorilor, nu al celor cu deficiență vizuală gravă, de a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă.
În concluzie, noua lege a pensiilor oferă un tratament mai avantajos persoanelor cu deficiență vizuală gravă, oferindu-le posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme și cu un stagiu de cotizare mai mic.
Iată o prezentare mai detaliată a prevederilor noii legi a pensiilor pentru persoanele cu deficiență vizuală gravă:
Condiții pentru a ieși la pensie - Deficiență vizuală gravă
Stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare (11 ani și jumătate)
Punctaj suplimentar, 0,5 puncte pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în condiții de deficiență vizuală gravă.
Comparativ cu actuala lege a pensiilor, noua lege oferă următoarele avantaje:
Persoanele cu deficiență vizuală gravă pot ieși la pensie oricând, indiferent de vârstă, nu doar la vârsta standard de pensionare.
Stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru a ieși la pensie se face în funcție de stagiul complet de cotizare contributiv, nu de stagiul complet de cotizare.
Persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de punctaj suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în aceste condiții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.