Cu această ocazie în România va exista numai un singur tip de pensie anticipată. La ora actuală există pensia anticipată și pensia anticipată parțială, însă din toamnă vom avea doar pensia anticipată adică se renunță la pensia anticipată parțială.
AȘadar viitoarea pensie anticipată o să se cuvină cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, conform noii legi, notează avocatnet.ro. Aceasta va putea fi cerută de românii care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.
„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)”, scrie în Legea nr. 127/2019.
Pensionare pentru limită de vârstă în 2021. Condiții de acordare
Vă prezentăm mai jos rerioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare și procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare:
Până la un an 0,50%
Între 1 și 2 ani 0,45%
Între 2 și 3 ani 0,40%
Între 3 și 4 ani 0,35%
Între 4 și 5 ani 0,30%
Între 5 și 6 ani 0,25%
Între 6 și 7 ani 0,20%
Între 7 și 8 ani 0,15%
În momentul în care se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea pentru limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată automat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.