Este vorba de pensiile mai mari de 10.000 de lei, iar proiectul ar urma să modifice și să completeze Codul Fiscla în privința impozitării pensiilor.
În expunerea de motive se spune că: “Există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public, care sunt în medie la un nivel de 1150 lei și alte categorii de pensii, cum sunt cele de serviciu, care ajung și la peste 70.000 lei, suma din impozitul reținut la o astfel de pensie este de doar 7.000 lei, astfel că se impune o supra-impozitare a pensiilor mari. De asemenea, o medie a pensiilor plafonate la un cuantum de 20.000 – 30.000 lei, poate asigura și în România, la fel ca în multe alte state europene, un trai decent unui pensionar”.
Citește și:Pensii 2019. Recalculare. Declarație de ultimă oră a ministrului Muncii
Propunerea de modificare
”Art. 101 – Alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii.
(2¹) Pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.