Publicitate
Așa cum prevede Legea 196/2016, ce-ar fi trebuit să intre în vigoare în 2018, dar a fost amânată în două rânduri, urmând să se aplice de la 1 aprilie 2021, cele trei categorii de ajutoare vor fi introduse într-unul singur - venitul minim de incluziune.
Conform actului normativ mai sus menționat, venitul minim de incluziune va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor şi persoanelor singure pentru asigurarea unui nivel de trai minimal. Nu în ultimul rând, el va ajuta, potrivit aceluiași document, la prevenirea sărăciei în rândul copiilor, dar şi la stimularea participării lor în sistemul de educaţie.
Concret, venitul minim de incluziune va fi compus din una sau mai multe dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familia cu copii;
- suplimentul pentru locuire.
Citește și Este oficial! Pensionarii militari trebuie să ȘTIE acest lucru
În același timp, în funcție de nevoile beneficiarilor, venitul minim de incluziune va putea fi completat cu ajutoare complementare în bani sau în natură, precizează Avocatnet. De exemplu, plata contribuţiei la sănătate (strict pentru ajutorul de incluziune), plata asigurării obligatorii a locuinţei sau ajutoare pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporară (incendii, accidente, boli grave, printre altele).
În expunerea de motive ce a însoțit Legea 196/2016 în forma sa de proiect, iniţiatorii au lămurit că introducerea venitului minim de incluziune are la bază mai multe avantaje faţă de actualul sistem de ajutorare a familiilor şi persoanelor singure cu dificultăți. Printre altele, este vorba de eficientizarea procesului de stabilire şi plată a drepturilor, simplificarea procedurilor şi reducerea costurilor administrative și private şi efectuarea unei plăţi unice lunare pentru fiecare beneficiar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.