Preschimbarea actului de identitate expirat implică prezentarea unor documente în fața autorităților și plata unei mici taxe. Ce trebuie făcut concret.
În primul rând, pentru a preschimba un document de identitate, cei interesați trebuie să se adreseze direcției de evidență a persoanelor din localitatea/ sectorul de domiciliu. Cu precădere în marile orașe, depunerea actelor se poate face în baza unei programări online, ceea ce reduce aglomerația de la ghișee și timpul consumat pe la tot felul de ghișee.
Pentru eliberarea unui nou act de identitate la expirarea termenului de valabilitate (dar și la modificarea datelor de stare civilă, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei) trebuie depusă o cerere în acest sens, însoțită de următoarele acte:
- actul de identitate;
- certificatul de naştere;
- certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
- certificatul/ hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/ irevocabilă, după caz;
- extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu (contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, contract de construire + proces-verbal de predare-primire a locuinței etc.), precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă. Extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii.
În anumite cazuri, cererea poate fi descărcată pe calculator, tipărită și completată acasă, ceea ce scurtează timpul necesar depunerii actelor. Cererea pentru eliberarea actului de identitate se depune personal, iar actul de identitate se eliberează doar titularului.
Ce fac românii care sunt în străinătate
În situaţia cetăţenilor români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/ sau ridicarea actului de identitate poate fi făcută și de o altă persoană, dar doar în baza unei procuri speciale.
Pe lângă actele amintite mai sus, la preschimbarea actelor de identitate trebuie plătită și taxa aferentă eliberării acestora. Mai exact, contravaloarea cărţii de identitate este acum de șapte lei, în timp ce contravaloarea cărţii de identitate provizorii este de un leu. Aceste taxe se pot plăti la centrele de impozite și taxe, online (pe ghișeul.ro), prin transfer bancar/ internet banking (se va prezenta la ghișeu chitanţa reprezentând contravaloarea cărții de identitate), la bănci ori oficii poștale și chiar prin SMS.
Prelungirea valabilității documentelor expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă a fost stabilită acum doi ani, prin Legea 55/2020. “Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”, scrie în actul normativ, scrie Avocatnet.
Citește și Tichete de masă. Ministrul Marius Budăi face ANUNȚUL zilei. Ce se va întâmpla
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.