"Într-o majoritate covârşitoare, 75% dintre participanţi consideră cota unică ca fiind dintre principalele măsuri care favorizează investiţiile şi fac România competitivă. Pe locul 2, nu surprinzător, pentru că printre membri AmCham nu sunt numai companii multinaţionale, sunt şi companii româneşti, un număr suficient de mare, cea de-a doua măsură foarte apreciată este cota de impozit pe dividende, de 5%, care a stimulat rămânerea capitalului în România. Pe locul trei, destul de aproape, peste jumătate dintre participanţi consideră că stimulentele fiscale sunt măsuri care încurajează mediul de afaceri din România", a spus Ionuţ Simion.
Respondenţii la sondaj au mai menţionat armonizarea legislaţiei fiscale cu legislaţia europeană (58%) şi legislaţia pentru regimul de holding (30,7%), la capitolul avantaje ale politicii fiscale.
Greșeli pe care le face orice antreprenor la început de drum
"Cea de-a doua întrebare este "Vă rugăm să selectaţi principalele neajunsuri, maxim 5, ale legislaţiei fiscale curente care constituie o barieră pentru investiţii suplimentare şi afectează percepţia generală despre mediul de afaceri din România". "Câştigătorul" acestor măsuri care sunt privite ca fiind neajunsuri o reprezintă atractivitatea scăzută a stimulentelor fiscale. Fie datorită materialităţii lor scăzute, fie datorită faptului că practic nu pot fi aplicate", a afirmat Ionuţ Simion.
El a menţionat existenţa stimulentelor fiscale doar pe hârtie, dar care nu pot fi aplicate, iar exemplul ce cel mai bun îl reprezintă stimulentele din domeniul cercetării şi dezvoltării.
"Evident, Ordonanţa 114 conduce în topul îngrijorărilor membrilor noştri. Această ordonanţă a arătat că în România orice este posibil. Că această stabilitate şi predictibilitate despre care tot am vorbit şi care poate s-a tradus prin modificarea Codului Fiscal în discuţii aprinse, Ordonanţa 114 a arătat că oricând peste noapte pot apărea modificări legislative care pot schimba fundamental regula jocului chiar în timpul jocului", a declarat Ionuţ Simion.
Alte neajunsuri menţionate de respondenţii la sondaj sunt: nearmonizarea la timp a legislaţiei fiscale cu cea contabilă şi neplafonarea CAS şi CASS, anunță Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.