Publicitate
Guvernul trebuie să scadă drastic cheltuielile începând chiar cu luna ianuarie, pentru a rămâne în ținta de deficit bugetar calculat pe metodologia europeană ESA. Astfel, tăierile se fac oriunde este posibil.
Totuși, directorii de școli au fost înștiințați după vacanța din ianuarie, când profesorii aflați “în activitate”, cum spun ei, pontaseră deja ca prezenți la muncă cele șapte zile de vacanță – dat fiind că în luna ianuarie școala a început târziu.
Acest lucru reprezintă un minus de 121 de lei la veniturile aferente lunii ianuarie, care vor fi plătite luna viitoare. Este vorba de partea corespunzătoare zilelor nemuncite care se scad din norma lunară de hrană.
Cum arată calculele: în loc de 160 de ore lucrate, în ianuarie vor fi pontate doar 104 ceea ce înseamnă la norma lunară de hrană (în valoare de 346 de lei brut anul acesta), că se va plăti doar 225 de lei.
Economia făcută este de 121 de lei pentru fiecare cadru didactic. Per total sistem, se ajunge la circa 29 de milioane de lei, economie la buget, pentru cel mult 240.000 de cadre didactice.
O sumă mică comparativ cu fondurile de 33,046 miliarde de lei alocat anul acesta Ministerului Educației, un buget în creștere solidă, cu 9,8 miliarde de lei, față de cel din 2018.
Citește și: Ce vrea Ecaterina Andronescu în școli: Vacanțe mai scurte, liber la folosit telefonul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.