În urma dificultăților majore prin care a trecut Statul Român în cazul proiectului Roșia Montană și ținând cont de principiile dezvoltării socio-economice durabile a țării, Academia Română face câteva precizări importante referitoare la valorificarea resurselor minerale și energetice ale țării.
Conform informațiilor geologice existente, România dispune de resurse și rezerve minerale și energetice considerabile, distribuite relativ uniform în teritoriu, atât pe uscat, cât și în sectorul marin. Aceste resurse sunt văzute ca un patrimoniu național ce trebuie valorificat într-un mod sustenabil, având în vedere că reprezintă baza dezvoltării socio-economice a țării.
Academia Română subliniază necesitatea reactivării industriei extractive și de prelucrare pentru valorificarea resurselor minerale, însă acest lucru trebuie realizat într-un mod responsabil și sustenabil. Este esențial ca procedurile tehnologice și substanțele utilizate să nu prezinte un grad ridicat de toxicitate, pentru a proteja mediul, comunitățile umane și patrimoniul cultural și istoric.
Propunerile Academiei Române includ înființarea unui Serviciu Geologic Național pentru coordonarea activităților specifice de cercetare-explorare geologică și actualizarea cadrului legislativ pentru a identifica și gestiona eficient resursele naturale ale țării, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă și cu legislația internațională în domeniu.
De asemenea, în cazul în care colaborarea cu firme străine este necesară pentru valorificarea resurselor minerale, Academia Română sugerează stabilirea unor cote de beneficii pentru Statul Român mai mari decât cele convenite în proiectul Roșia Montană.
Academia Română se angajează să ofere consultanță autorităților Statului Român prin membrii săi și institutele de specialitate, având cea mai înaltă rețea de expertiză în sectorul valorificării resurselor minerale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.