”Să prezint mai întâi situația la zi și cum a evoluat ea”, și-a început ministrul Câciu expunerea. Asfel, el a precizat că, la momentul ”la care discutăm, în țară au intrat 23,2 miliarde de euro, din 24,1 alocate. Vorbim de politica de coeziune, de care mă ocup eu, alături de politica agricolă comună de care se ocupă ministerul de resort. La Comisia Europeană acest lucru înseamnă un grad de absorție de aproximativ 96%. Mai precis 96,6% bani în România. În momentul de față, la Comisie mai sunt declarații de cheltuieli de 1,2 miliarde de euro, deci peste partea alocată. De ce să trimiți mai mult decât ai putea să primești? Pentru că există întotdeauna acest risc al analizei și anumite cheltuieli pot fi date jos”, a explicat ministrul Adrian Câciu.
Noi nu am stat
El a precizat că, undeva în luna iulie 2024, ar trebui să se încarce întreaga anvelopă, ”cu acea diferența de pănă la 100% pe care o vom avea în conturi. Este adevărat că închiderea exercițiului s-a prelungit cu un an și vă spun de ce. Am spus, la un moment dat, dar pentru mulți a sunat ciudat, că România a ajuns pe locul doi la absorbție de fonduri europene. Acum suntem pe patru la absorbție nominală. Ca procent însă suntem pe locul 11, sub noi fiind țări precum Germania, Țările de Jos, Spania, Franța, Italia, Danemarca, aflate la un grad de absorbție de 70-80%. O să vi se pară nefiresc, dar nu este nefiresc, pentru că au avut multe întreruperi pe lanțul de aprovizionare, au avut multe probleme și ei au solicitat să se extindă închiderea anului financiar cu încă un an, adică până în iulie 2025. Noi nu am stat. Știți cum este: pe principiul ”stai că dacă se înțeleg alții, poate beneficiem și noi”. Când am venit la MIPE aveam și acest scenariu în față: să nu tragem tare, pentru că se va prelungi închiderea. Am vorbit și cu prim-ministrul, am spus și în Guvern: eu nu pot să risc lucrul acesta, pentru că nu este ceva decis. Nu pot să las pe mâine și dacă mâine nu se aprobă, pierdem bani.
Trebuie să iei niște măsuri
La multe emisiuni, dumneavoastră spuneați că suntem în pericol să pierdem între 6 și 9 miliarde de euro. Iar dacă facem calculul la iunie 2023, când am ajuns, nu încasasem 6 miliarde de euro. Era evident că, în contextul acela, trebuia să iei anumite măsuri. Am făcut o analiză cu Comisia, care sunt măsurile de flexibilizare”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.
Erau reglementări naționale
Erau foarte multe criterii sau liste de validare sau chestiuni birocratice introduse care nu făceau parte din reglementările europene, ele făceau parte din reglementările naționale. Am avut discuții cu autoritatea de audit, discuții cu Comisia, am reușit să flexibilizăm, astfel încât să ne intre 6 miliarde de euro în a doua jumătate a anului trecut și să ajungem la suma de 23,2 miliarde de euro. Eram la 73% absorbție când am preluat, la finalul anului am avut 96%. Iar la jumătatea acestui an o să fie 100%”, a asigurat ministrul Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.