UE "nu a greșit în evaluarea sa" prin includerea și menținerea lui Abramovici pe lista sa de sancțiuni, a decis miercuri, la Luxemburg, Tribunalul Uniunii Europene. Tribunalul a respins, de asemenea, o cerere de despăgubire din partea omului de afaceri, întrucât acesta nu a reușit să anuleze decizia de sancționare a UE.
Abramovici este unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, acumulând împreună cu partenerii săi 13 miliarde de dolari din vânzarea companiei petroliere Sibneft către compania de stat Gazprom în 2005. Anul trecut, el a fost nevoit să vândă echipa de fotbal Chelsea din Londra pentru 4,25 miliarde de lire sterline (5,4 miliarde de dolari), după ce a fost sancționat de Marea Britanie - punând capăt la aproape două decenii ca proprietar. UE a urmat cu propriile sancțiuni câteva zile mai târziu.
Miercuri, judecătorii UE au respins, de asemenea, afirmațiile lui Abramovici privind o "încălcare disproporționată" a libertății sale de a se deplasa liber în UE în calitate de cetățean portughez.
Vladimir Putin și Roman Abramovici în 2005 când încă era guvernatorul districtului Ciukotka
Biroul de presă al lui Abramovici a declarat că este dezamăgit de această decizie și că decizia instanței de a menține sancțiunile împotriva sa se bazează pe faptul că judecătorii îl definesc ca fiind un om de afaceri rus. Această definiție "este suficientă pentru a rămâne sancționat, chiar dacă ești doar un acționar pasiv într-un sector de afaceri fără nicio legătură cu războiul", au spus ei.
Avocații vor studia hotărârea înainte de a decide următorii pași, a precizat biroul de presă într-un comunicat.
Blocul a sancționat aproape 1.800 de persoane și entități de la atacurile Rusiei asupra Ucrainei, începând cu anexarea Crimeei în 2014 și urmată de invazia țării în februarie anul trecut. Apelurile în instanță ale UE privind sancțiunile pot dura ani de zile și rareori se soldează cu o victorie de durată. Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici și fiul său rămân pe lista de sancțiuni a UE din 2014, chiar și după ce au câștigat mai multe apeluri în instanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.