Divizia vizată, al doilea cel mai mare producător mondial de roboți industriali, concurează cu giganți precum japonezul FANUC și germanul Kuka. În 2024, aceasta a generat o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de dolari, adică 7% din totalul grupului, însă a întâmpinat dificultăți în ultimele trimestre, în special din cauza cererii scăzute din sectorul auto – un client-cheie.
În consecință, marja sa de profit s-a situat anul trecut la 12,1%, mult sub nivelul de 18,1% înregistrat la nivelul întregului grup.
ABB preconizează că această activitate va fi listată separat în al doilea trimestru din 2026. Acțiunile noii entități vor fi distribuite acționarilor ABB sub forma unui dividend.
Directorul general Morten Wierod a subliniat că sinergiile dintre divizia de robotică și restul grupului sunt limitate, considerând că această companie ar beneficia de pe urma unei evaluări mai directe în raport cu concurenții săi.
„Considerăm această decizie ca fiind prudentă, deoarece, în ciuda atuurilor sale, activitatea de robotică a tras în jos performanțele grupului în ultimii doi-trei ani”, a declarat analistul Kulwinder Rajpal (AlphaValue).
Rezultate ușor peste așteptări
Această anunț survine în contextul în care ABB a publicat rezultate trimestriale peste așteptări. În primele trei luni ale anului, profitul operațional înainte de dobânzi, impozite și amortizări (EBITA) a crescut cu 13%, ajungând la 1,59 miliarde de dolari, față de un consens de 1,48 miliarde.
Această performanță a fost susținută de o îmbunătățire a marjelor și de un câștig excepțional de 120 milioane de franci elvețieni (147 milioane de dolari), provenit din vânzarea unor proprietăți imobiliare către orașul Zürich.
Cifra de afaceri a crescut, la rândul ei, cu 1%, ajungând la 7,94 miliarde de dolari, însă rămâne sub estimările analiștilor, care mizau pe 8,16 miliarde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.