Ascunsă sub mesh-uri de pe care ”țipau” diverse reclame, clădirea pierea tăcută și neobservată de nimeni.
Primăria Capitalei a trimis redacției DCBusiness un răspuns la întrebarea dacă această clădire a fost demolată legal sau nu. În documentul oficial se spune că demolarea a fost făcută ilegal:
”Conform datelor furnizate de DGPLCMB, răspundem solicitării dvs. înregistrată la Direcția de Presă cu nr. 34092/05.04.2022, informându-vă următoarele:
Imobilul din Calea Dorobanților nr. 99, sector 1 este situat în perimetrul Parcelarii Dorobanți înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2015, la poziția 207.
Cu ocazia verificărilor efectuate la această adresă, reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au constatat că lucrările de desființare/construire la imobilul respectiv NU respectau prevederile celor două autorizații emise de Primăria Municipiului București.
În această situație, conform art. 27 alin. 1 din Legea nr. 50/1991 – republicată, cu modificările și completările ulterioare, polițiștii locali din cadrul DGPLCMB au sesizat organele de cercetare penală.
În ceea ce privește respectarea prevederilor contractuale cu ocazia efectuării lucrărilor de desființare, nu intra în atibuțiile DGPLCMB, respectarea termenilor contractuali dintre două entități de drept privat fiind reglementată de Codul Civil.”
Sesizări au mai fost făcute de- a lungul timpului iar anul trecut a fost deschis dosarul penal și făcută sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, însă demolarea construcției continuat nestingherită.
Clădirea a fost construită în perioada interbelică în expertiza tehnică a clădirii scriind că: ”Construcția a fost edificată între cele două războaie mondiale din secolul trecut. La acea dată nu se făceau verificări prin calcul la solicitări seismice la proiectarea clădirilor. Prima reglementare datează din decembrie 1941, după producerea cutremurului vrâncean sever din 10 noiembrie 1940. (...) Imobilul din B-dul lancu de Hunedoara nr. 31 (ce cuprinde în partea din spate "Studioul Martin") este cu subsol, parter, 5 etaje și etajul 6 retras și a fost executat înainte de al Doilea Război Mondial. Clădirea are funcțiunea de locuire. Construcția ocupă colțul format de Calea Dorobanți cu B-dul lancu de Hunedoara, are formă în plan a literei L, dezvoltată 23 m pe Calea Dorobanți (cu lățime de 10m) și 17m pe B-dul lancu de Hunedoara (cu lățime de 8 m). Blocul are o latura teșită dispusă între cele două laturi perpendiculare, cu lungimea de 10 m. Sala propriu zisă (fost cinematograf "Volga") este o construcție parter cu formă în plan dreptunghiulară cu laturile de 22 și 10,75 m și este amplasată alipit blocului în partea din spate (între cele două laturi). Înălțimea sălii este de 8 m”.
Va urma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.