Indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calcularea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 5,75% pe an, comparativ cu 5,59% înregistrat în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
La începutul anului, nivelul acestui indice era de 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023, acesta atinsese 7,56%.
ROBOR la șase luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,79% pe an, de la 5,63%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a ajuns la 5,83%, față de 5,68%.
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,99% pe an. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul al doilea al anului 2024, în creștere față de nivelul de 5,86% din trimestrul anterior.
OUG 19/2019, intrată în vigoare în mai 2019, a schimbat modul de calcul al ratelor pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, introducând IRCC ca indice de referință calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.