"Investim astăzi 350 de milioane de euro din POCU pe de o parte în programele de instruire - aproape 88 de milioane de euro investim în programe de instruire şi 263 de milioane de euro contracte de finanţare pe zona de screening medical, de analize, testări gratuite, diagnostic precoce, tratament precoce. Nu este o sumă mică. Dacă alăturăm şi faptul că investim în partea de infrastructură din unităţi primiri urgenţe şi ambulatorii şi partea de eficienţă energetică a clădirilor spitaliceşti - avem şi acolo vreo 400-450 de milioane de euro din Programul Operaţional Regional -, iată că ne ducem la un 900 de milioane de euro investiţii astăzi în ceea ce înseamnă sistemul medical din banii europeni. Şi nu includem aici tema recurentă a spitalelor regionale. Ne apropiem, deci, de un miliard de euro", a spus Roxana Mînzatu, la evenimentul de promovare "Investiţii în domeniul sănătăţii prin Programul Operaţional Capital Uman".
Ministrul Mînzatu: Avem 116 proiecte, în valoare totală de 320 de milioane de euro
În plus, Autoritatea de Management Programul Operaţional Capital Uman a aprobat, joi, proiectul de formare a personalului pentru situaţii de urgenţă, cu o valoare de peste 10 milioane de euro, şi care vizează aproape 9.000 de specialişti care activează în acest domeniu.
"Mă bucur şi consider extrem de înţelept că pe exerciţiul actual, 2014-2020, actualul Program Operaţional Capital Uman care se alimentează din Fondul Social European reuşeşte să investească, cu mult curaj, mult mai mulţi bani decât în trecut pe sănătate, pe această componentă de screeninguri şi de formare. Este extrem de important că am trecut la acest nivel şi vreau să dau mesajul că şi pentru perioada de programare 2021-2027, unde avem negocieri informale deocamdată cu Comisia Europeană, echipa României argumentează şi susţine foarte, foarte ferm continuarea finanţării cu prioritate a sănătăţii pe programele viitoare. Vreau să ştiţi asta şi ne dorim şi mai mulţi bani şi ne dorim să fie programele foarte, foarte bine ţintite", a precizat ea.
Ministrul a amintit că România beneficiază de o propunere de buget de 30,6 miliarde de euro pentru perioada de programare 2021-2027, creşterea cea mai semnificativă fiind pe componenta Fondului Social European, unde ne îndreptăm spre un 7-8 miliarde de euro, însă vor fi sume mai mari şi pentru partea de cercetare. FSE finanţează inclusiv screeningurile şi formarea profesională a medicilor şi a asistentelor, a precizat ea, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.