Potrivit unui raport publicat recent de Banca Mondială, 90,5% din populația lumii avea acces la electricitate în 2020, față de 83,2% în 2010 și 73,4% în 1998. Între 2010 și 2020, 1,3 miliarde de persoane au putut fi conectate la rețelele de electricitate, dar 733 de milioane de persoane nu sunt încă conectate, dintre care 77% (568 de milioane) trăiesc în Africa Subsahariană.
Mai puțin de jumătate (48%) din populația regiunii are acces la electricitate, dar această cifră a crescut la 98% în America Latină, Asia de Est și Asia de Sud-Est. Nigeria are cel mai mare număr de persoane fără acces la electricitate (92 de milioane), urmată de Republica Democratică Congo (72 de milioane) și Etiopia (56 de milioane).
La nivel mondial, 80% din populația fără electricitate trăiește în zonele rurale, ceea ce limitează posibilitățile acesteia de a beneficia de servicii publice de calitate, inclusiv de servicii de sănătate, de a scăpa de sărăcia extremă și de a-și îmbunătăți viața în general.
"Înverzirea" sectorului energetic ar putea costa 92.000 miliarde de dolari
Ritmul progreselor în materie de electrificare a încetinit în ultimii ani, în primul rând din cauza dificultății tot mai mari de a ajunge la populațiile neacoperite, dar și din cauza pandemiei Covid-19, care a adus limitările sale, întreruperile din lanțurile de aprovizionare și redirecționarea resurselor bugetare către abordarea crizei sanitare.
Electrificarea a încetinit
În timp ce între 2010 și 2018, o medie de 130 de milioane de persoane din întreaga lume au fost conectate la electricitate în fiecare an, acest număr a scăzut la 109 milioane în 2019 și 2020. Potrivit experților Băncii Mondiale, războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la energie ca rezultat al acestui conflict riscă și mai mult să submineze realizarea Obiectivului 7 de dezvoltare durabilă al Organizației Națiunilor Unite privind accesul universal la electricitate până în 2030.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.