Creșterea economiei americane pare să încetinească, pe fondul unei accelerări a importurilor înainte de intrarea în vigoare a tarifelor vamale, ceea ce ar putea afecta estimările privind produsul intern brut (PIB) și în contextul unui moral economic în scădere, a declarat miercuri președintele Rezervei Federale (Fed).
Jerome Powell a reafirmat că, în aceste condiții, banca centrală a SUA trebuie să aștepte mai multă claritate înainte de a lua decizii privind politica sa monetară.
În ciuda incertitudinilor, economia rămâne solidă
Deși a remarcat că economia americană rămâne „într-o poziție solidă” în pofida „incertitudinilor și riscurilor crescute”, Powell a subliniat într-un discurs susținut în fața Clubului Economic din Chicago că „datele disponibile sugerează deocamdată că ritmul de creștere a încetinit în primul trimestru, comparativ cu anul trecut, când a fost unul solid”.
Analiștii externi anticipează o continuare a acestei încetiniri pe parcursul anului, în timp ce „gospodăriile și întreprinderile semnalează o scădere clară a încrederii și o incertitudine ridicată cu privire la perspectivele economice, reflectând în mare măsură îngrijorările legate de politica comercială”, a spus șeful Fed, făcând referire la multiplele anunțuri de impunere a tarifelor de către președintele Donald Trump.
Impactul tarifelor, peste așteptări
Powell a reiterat, așa cum a făcut și la începutul lunii, că impactul noilor tarife și al altor schimbări din politica Washingtonului „continuă să evolueze”, dar pare „mai important decât era anticipat”, mai ales ținând cont de amploarea taxelor reciproce anunțate de Casa Albă la 2 aprilie – deși acestea au fost ulterior, în mare parte, suspendate pentru a permite negocieri bilaterale cu mai multe țări.
„Pe măsură ce vom avea mai multe informații, ne vom actualiza analizele”, a declarat președintele Fed, adăugând că banca centrală urmărește în special să determine dacă eventualele creșteri de prețuri cauzate de tarife vor fi temporare sau vor prefigura o inflație durabilă.
Dobânzile ar putea rămâne neschimbate
Pentru moment, a declarat Jerome Powell, Fed ar putea menține dobânzile la nivelurile actuale pentru a „aștepta mai multă claritate înainte de a analiza posibile ajustări” ale politicii sale monetare.
Anul trecut, Fed a redus dobânzile în mai multe rânduri, ajungându-le la intervalul de 4,25% - 4,5%. De atunci, progresele în direcția atingerii obiectivului de inflație de 2% au fost modeste.
Tăvălugul inflației
Powell a recunoscut că „tarifele vamale ar trebui, foarte probabil, să genereze o creștere cel puțin temporară a inflației. Efectele inflaționiste ar putea, de asemenea, să se dovedească mai persistente”.
„Evitarea unei astfel de situații va depinde de amploarea repercusiunilor, de cât timp va dura până când acestea se vor reflecta complet în prețuri și, în cele din urmă, de menținerea sub control a așteptărilor privind inflația pe termen lung”, a adăugat el.
Riscuri pentru piața muncii
Referindu-se la piața muncii, pe care Fed o monitorizează de asemenea cu atenție, Powell a descris-o ca fiind în continuare „într-o stare solidă” și aproape – sau chiar la nivelul – de „plin angajament”.
Totuși, în cazul în care Fed s-ar confrunta simultan cu o creștere a inflației și a ratei șomajului, oficialii instituției vor analiza „cât de departe se află economia față de fiecare dintre obiective și în ce interval de timp ar putea fi corectate aceste deviații”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.