Publicitate
Intrarea în vigoare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă s-a produs prin parafarea documentului de către preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, notează Agerpres.
O mare parte din bani - 312,5 miliarde de euro - va fi acordată sub formă de granturi pentru investiţii şi reforme în cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Pentru a accesa banii, guvernele trebuie să înainteze proiectele de cheltuieli până la 30 aprilie. Restul banilor pot fi acordaţi ca împrumuturi.
După ce Parlamentul European a dat undă verde miercuri pentru acest instrument, guvernele din UE l-au aprobat joi seară.
UE a cerut statelor sale membre să ''accelereze'' procedurile naţionale de ratificare a mecanismului care permite finanţarea planului de relansare post-COVID-19.
Până în prezent, doar şase state membre, inclusiv Franţa, au ratificat acest acord asupra ''propriilor resurse'' - o procedură ce implică parlamentele naţionale sau regionale, în funcţie de fiecare ţară.
Citește și: PE a aprobat Mecanismul de redresare și reziliență. România are o problemă
''A permite Comisiei să ridice bani pentru a investi este un act de înţelepciune şi de încredere. Noi facem apel către toate statele membre să ratifice decizia 'resurse proprii' cât mai rapid posibil'', a subliniat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
''Nu putem aştepta. Au fost făcute angajamente de către guverne care dispun de majorităţi parlamentare. Trebuie accelerat, pentru că întreprinderile nu mai pot aştepta'', a afirmat şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.
De partea sa, premierul portughez Antonio Costa a spus că ''dacă vaccinul este vitamina pentru revigorarea economiilor noastre, este esenţial ca statele să accelereze ratificarea pentru a permite Bruxelles-ului să finanţeze planurile de relansare naţionale''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.