Mircea Coșea, verdict sumbru: Într-un an ajungem în incapacitate de plată și nu ne va salva nimeni. Nu suntem nici Grecia și nici Italia

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea

Profesorul Mircea Coșea a trecut în revistă măsurile pe care ar trebui să le ia guvernul pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei dar a explicat și de ce aceste măsuri nu se vor lua.

Principalele măsuri indicate de Profesorul Mircea Coșea:

  • Reforma guvernamentală adică reforma aparatului guvernamental

  • Reforma teritorială care este una arhaică și care costă mult prea mult

  • Reforma ANAF care să poată recupera datoriile de la marii contribuabili

Chestiunea reducerii cheltuielilor statului cu 20 de miliarde de lei despre care ministrul Finanțelor Adrian Câciu spune că ”nu este o gaură la buget” a generat dezbateri intense în rândul economiștilor.

Profesorul Mircea Coșea a explicat pentru DCBusiness că economiile la buget nu se fac cu tăierea bugetului pentru mopurile femeilor de serviciu din ministere și nici cu tăierea de salarii și pensii. Economistul a spus că în primul rând trebuie tăiate cheltuilelile guvernamentale care au ajuns la un nivel aiuritor și că Guvernul în sine trebuie reformat.

Economistul a mai arătat că ANAF ar fi trebuit să se ocupe de recuperarea datoriilor marilor contribuabili și nu de taxele livratorilor sau de cele ale manichiuristelor dar că ANAF singur nu poate face acest lucru: ”Am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu taxa de solidaritate de la OMV”.

Mircea Coșea a explicat și de ce statul nu poate face investiții: ”Noi nu putem să facem investiții masive fără să dezechilibrăm balanța comercială pentru că importăm orice bun de capital. În cazul în care vrem o șosea importăm de la bitum până la pietriș! Importăm toate materialele de construcții iar în agricultură, importăm îngrășăminte. Deci, în măsura în care nu ai o ofertă internă bazată pe o modernizare a economiei, pe o restructurare a raporturilor dintre ramuri, nu este, aș spune eu, suficient să vorbim despre o greșeală în desenarea bugetului. Este de fapt o consecință firească a structurii înapoiate, neproductive și total în contra curentului european, a economiei României în ansamblu. Puteam să facem la anul un buget mult mai echilibrat pe hârtie, dar deficitul bugetar va exista în continuare până când nu rezolvăm problemele structurale”, a explicat profesorul Coșea.

Întrebat despre consecințele la care să ne așteptăm în cazul în care statul nu va acoperi gaura din buget, profesorul a spus că acestea vor deveni vizibile într-un an, un an și jumătate: ”Consecința se va vedea într-un an, un an jumate, când vom ajunge în incapacitate de plată. Pentru că gaura bugetară, care va exista oricum atâta timp cât economia nu produce, este într-o stare precară, că se va apela la împrumuturi. Or, împrumuturile în condițiile actuale sunt din ce în ce mai periculoase, pentru că avem o rostogolire a datoriei foarte mare, deci ne permitem să mărim această rostogolire prin noi împrumuturi. Pe de altă parte, împrumuturile care sunt din ce în ce mai dese și la dobânzi din ce în ce mai mari ne vor duce într-o perioadă istorică, cum am spus, într-un an jumătate, în incapacitatea de a ne mai împrumuta decât cu riscuri enorme. Or, această incapacitate de a ne mai împrumuta, dobânzile fiind foarte mari, iar încrederea pieței în economia României fiind în scădere, vom ajunge în incapacitate de plată”, a arătat profesorul de economie.

Mircea Coșea a mai comentat spunând că: ”Sigur, există optimiști care spun <> și dau exemplul Greciei. Eu sunt mai puțin optimist și spun să nu ne comparăm cu Grecia și să nu ne comparăm cu Italia sau cu alte țări care au o datorie publică mare, pentru că acele țări au alt statut din punct de vedere al locului economiei lor. În Uniunea Europeană sunt mult peste noi, dar, pe de altă parte, ele fac parte din zona euro, fiind parte din zona euro. Banca Europeană nu ne va proteja de teama ruperii lanțului valoric care este sistemul euro deoarece nu suntem în zona euro, deci nu ne va ajuta nimeni. Vom fi într-o situație extrem de dificilă în care va apare această soluție de care mi-e foarte, foarte teamă, și anume că datoria României poate să fie preluată de anumite fonduri internaționale, multinaționale”.

Imaginea zugrăvită de analist este una foarte sumbră acesta afirmând că: ”Vom deveni de fapt vânduți de sus până jos sau statul român va încerca din nou să iasă pe piață și să vândă ce a mai rămas din România! Resursele importante de sare, de pământuri rare, poșta și așa mai departe”. 

Avertismentul profesorului Mircea Coșea este unul clar: ”Deci, dacă nu se iau măsuri urgente, și nu măsuri cosmetice cum se iau acum, se mai reduc niște cercuri în miracole cu o cu mopurile de la femeia de serviciu și alte lucruri, dacă nu se iau măsuri urgente în structura economiei românești, în încercarea de a ridica nivelul de valoare adăugată pe care-l creează economia României pentru a alimenta bugetul. Și aici există un mijloc important pe care îl avem la îndemână, dar nu îl folosim, este vorba de PNRR. PNRR-ul trebuie să fie orientat spre aceast obiectiv esențial, care înseamnă restructurarea prin modernizare a economiei românești”. 

Economistul a subliniat care sunt acele direcții: ”Sunt cele opt ancore care ale Uniunii Europene, începând de la economia verde până la digitalizare. Avem ce să facem, mai ales în condițiile în care toată lumea este în schimbare, iar o schimbare care ne afectează direct este reorientarea rapidă a industriei de autovehicule din Europa Occidentală spre chipuri moderne, electrice. Ori noi, din acest punct de vedere pierdem comenzi. Comenzile care vin în România în ultimele luni pe industria auto sunt din ce în ce mai mici, dovadă a faptului că industria României este în descreștere de vreo opt-nouă luni.

Întrebat despre eventuale concedieri profesorul Coșea a afirmat că: ”Deocamdată, până la alegeri nu vor fi concedieri deoarece anumite ministere au locuri neocupate, deci ele vor fi scoase din finanțare, și se va spune că s-a făcut economie și vor mai finanța locurile neocupate”, a arătat analistul economic și a continuat spunând că: ”Nu trebuie să vorbim pe ansamblu, pentru că sunt ramuri care duc lipsă de personal. Vorbim despre siguranța publică. Poliția are o lipsă de câteva zeci de mii de oameni, nu mai au bani de carburant pentru mașini și așa mai departe. Aici ar trebui depus un efort. Ce să mai zicem de învățământ? Nu avem profesori, nu avem învățători iar sistemul medical, e într-o stare un pic mai bună, s-au mai făcut și se vor mai face mici investiții, dar oricum suntem sub nivel. Însă la nivelul birocratic guvernamental, acolo se pot face reduceri mari, dar exact acolo nu se vor face!”, a mai arătat Mircea Coșea și a amintit despre înființarea unei noi societăți de către Sorin Grindeanu care angajează o sumedenie de oameni iar la Guvern a mai fost înființat și un comitet de promovare a investiții ”care să lucreze, nu se știe la ce. Deci zeci și zeci de oameni care apar așa, pe tăcute cu niște lefuri foarte, foarte mari, care sigur că nu vor fi afectați. De ce? Pentru că ei de fapt sunt personaje politice. Sunt elementele de politizare care până la urmă este un viciu care ne va distruge. Această politizarea excesivă a conducerii României, a elementelor importante de decizie prin oameni care nu au nicio competență, ne va distruge cu timpul, pentru ca nu putem să luăm măsuri. Uitați-vă ce se întâmplă cu problema grâului ucrainean. Nu suntem în stare să găsim niște măsuri pentru că nu avem capacitatea să mergem la Uniunea Europeană, cu o documentare corectă și cât se poate de bine fundamentată a pierderilor pe care le avem. Nu avem cu cine să facem lucrul ăsta, nu avem cu cine să facem nimic ca să rezolvăm problema Schengen-ului”, a mai arătat profesorul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.975
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9748
USD
Azi 4.5669
Diferența 0.0029
Zi precendentă 4.564
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9750 RON
USD flag1 USD = 4.5669 RON
GBP flag1 GBP = 5.9304 RON
CHF flag1 CHF = 5.2973 RON
AUD flag1 AUD = 3.0222 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2889 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0300 RON
NOK flag1 NOK = 0.4164 RON
SEK flag1 SEK = 0.4269 RON
XAU flag1 XAU = 402.0590 RON
Monede Crypto
1 BTC = 319184.02RON
1 ETH = 11162.23RON
1 LTC = 302.15RON
1 XRP = 2.34RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.59%
12 luni: 5.64%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17236.290.16%
BET-BK3234.110.07%
BET-EF927.770.21%
BET-FI61231.200.05%
BET-NG1216.190.18%
BET-TR38012.590.16%
BET-TRN36947.940.16%
BET-XT1484.230.13%
BET-XT-TR3217.700.12%
BET-XT-TRN3134.240.12%
BETAeRO949.73-0.33%
BETPlus2551.570.13%
RTL38254.100.15%

Opinii

Adrian Negrescu, analist economic
Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

Adrian Negrescu: Planul prezentat de Finanțe, o culegere de aspirații economice ale lui Boloș

România se îndreaptă spre o criză economică...

Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al...

Comunicate de presa

Cargus

Cargus anunță cel mai aglomerat Black Friday de până acum

Cargus: pregătiri pentru cel mai plin Black...

Restaurant. Foto: Pexels.com
Hidro Prahova

Hidro Prahova S.A. le arată liceenilor cum un simplu gest poate schimba lumea

Hidro Prahova S.A. sprijină educația ecologică...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel