Măsurile luate săptămâna trecută de Tesco, Asda, Aldi și Morrisons de a limita achizițiile de roșii, castraveți și ardei au arătat că băcăniile sunt dispue să invoce spiritul pandemiei și să raționalizeze mărfurile dacă este necesar pentru a proteja aprovizionarea.
Comercianții de produse alimentare doresc să fie cât mai corecți posibil pentru a se asigura că există disponibilități pentru toți clienții lor. Raționalizarea este o metodă încercată și testată, fie în timp de război, fie în timpul carantinelor sau în cazuri mai recente, cum ar fi criza provocată de gripa aviară care a dus la restricții asupra ouălor, în 2022.
Cu toate acestea, restricțiile sunt dificil de aplicat și adesea servesc mai mult ca un ghid pentru cumpărători decât ca o regulă obligatorie.
Vremea rece
Penuria de produse precum salata este cauzată de vremea rece din Spania și din nordul Africii, care a dus la recolte slabe. În timp ce alte părți ale Europei raportează, de asemenea, unele lipsuri pe rafturi, Marea Britanie a fost cea mai afectată, declanșând o dezbatere pentru a stabili dacă Brexit-ul nu exacerbează problema. Piața cu amănuntul extrem de competitivă a Marii Britanii înseamnă, de asemenea, că unii producători dau prioritate altor țări unde pot obține un preț mai mare.
Cumpărătorii sunt mai predispuși să respecte raționalizarea dacă aceasta este consecventă la nivel general. În prezent, Tesco, Aldi și Asda limitează achizițiile la trei unități de persoană, în timp ce Morrisons are un plafon de două. Asda a mers cel mai departe cu restricții pentru roșii, ardei, castraveți, salată verde, pungi de salată, broccoli, conopidă și zmeură.
Cu toate acestea, J Sainsbury Plc, Lidl, Marks & Spencer Group Plc, Waitrose și alții asemenea se opun oricăror cote.
O parte a provocării pentru băcani constă în gestionarea efectului secundar al penuriei de pe piețele angro, care determină restaurantele și magazinele de produse ecologice să cumpere de la supermarketuri mai degrabă decât de la furnizorii lor obișnuiți.
"Când supermarketurile se deschid la primele ore ale dimineții, comercianții intră și pleacă cu brațele pline cu produsele de care au nevoie și le duc la afacerile lor", explica un fost șef al Sainsbury, pentru BBC. "Asta este ceea ce aceste politici de achiziție echitabilă sunt menite să oprească".
Totuși, limitele sunt greu de controlat, nu peste tot sunt impuse limite și nimeni nu este împiedicat să vină la cumpărături de mai multe ori în aceeași zi.
"După cum știm prea bine din cauza pandemiei, rafturile goale și restricțiile au fost un factor declanșator pentru abuzuri și violență, trei sferturi dintre membrii noștri spunând că abuzurile s-au înrăutățit", a declarat Paddy Lillis, secretarul general al sindicatului din comerțul cu amănuntul Usdaw. "Este foarte probabil ca aceste noi restricții să devină, de asemenea, un focar de abuz".
Constituirea de stocuri pentru pandemii
Acumularea a ieșit în evidență în timpul pandemiei, când consumatorii închiși și-au făcut provizii de hârtie igienică, dezinfectant pentru mâini, paste făinoase și conserve de alimente. Acumularea este mai puțin atractivă în cazul produselor perisabile, cum ar fi roșiile, deși supermarketurile nu își asumă niciun risc în ceea ce privește asigurarea unei aprovizionări corecte în Marea Britanie.
Anterior au existat cazuri în care constituirea de stocuri a fost mai frecventă în sudul Angliei, mai bogat, comparativ cu nordul țării, potrivit lui Clive Black, analist la Shore Capital.
"Capacitatea unui număr relativ mic de persoane de a da cu adevărat peste cap un lanț de aprovizionare nu ar trebui subestimată", a spus Black. "Dacă produsul nu a fost echilibrat, piețele pot fi distorsionate foarte repede".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.