Este vorba despre un ajutor în valoare de 480 de lei care se vor acorda bunicilor care au grijă de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
Propunerea legislativă vine din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, aceasta face parte dintr-un pachet legislativ mai mare care are în vedere încurajarea și creșterea natalității.
Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se adresează persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Familiei, 69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grijă rudelor până la gradul IV. Dintre ei, 11.500 de copii români au ambii părinți plecați în căutarea unui trăi mai bun în afară țării, iar aproape 7.800 de copii au părintele unic susținător al familiei peste hotare.
Statistic, marea majoritate a copiilor ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate au rămas în grija bunicilor. În rest sunt în grija altor rude sau chiar ai vecinilor. Însă, anul trecut, a intrat în vigoare o lege care obligă părinții, care vor să plece la muncă în străinătate, să anunțe la primăriile de care aparțin, cu 40 de zile înainte de plecare, în grija cui lasă copiii minori.
Ministerul Familiei propune modificarea Legii privind protecția minorilor astfel că indemnizația de sprijin să fie de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință), aceeași sumă fiind primită și de persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament.
Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare.
Te-ar putea interesa și:
Vouchere alimente. Când sunt încărcate cardurile cu următoarea tranşă de 250 de lei
Voucherele de 250 de lei fac parte din programul Sprijin pentru România iar sumele se virează odată la fiecare două luni.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a demarat anul trecut procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”.
Peste 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit aceste ajutoare în valoare de 250 lei la 2 luni. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.