În trimestrul I 2024, numărul locurilor de muncă vacante a fost 35.000, în creştere cu 1.700 față de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul I 2024 a fost 0,69%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2023, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 12.100, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,24 puncte procentuale.
Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe activități ale economiei naționale
În trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,53%), intermedieri financiare şi asigurări (1,51%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare și activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,36% pentru fiecare în parte).
Peste 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8,1 mii locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,74%. Sectorul bugetar a însumat peste 19% din numărul total al locurilor de muncă vacante.
Astfel, în sănătate și asistență socială, respectiv administrația publică s-au regăsit câte 3.000 locuri vacante, iar în învățământ 700 locuri vacante. La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în învățământ (0,20%), industria extractivă (0,25%), respectiv în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,37%).
Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare şi industria extractivă (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în alte activităţi de servicii (200 locuri vacante). Trimestrul I 2024 comparativ cu perioadele precedente. Prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în construcţii (+0,28 puncte procentuale), urmate de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, respectiv sănătate și asistență socială (+0,18 puncte procentuale pentru fiecare în parte).
În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au observat în construcţii (+1,3 mii locuri vacante), sănătate și asistență socială (+0,7 mii locuri vacante), urmate de transport şi depozitare, respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).
La polul opus, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante scăderi s-au observat în activităţile de tranzacții imobiliare
(-0,14 puncte procentuale), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (-0,13 puncte procentuale); această din urmă activitate a înregistrat și cea mai semnificativă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (-1,1 mii locuri vacante).
Față de același trimestru al anului anterior, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în tranzacţii imobiliare (-0,84 puncte procentuale), administraţie publică (-0,80 puncte procentuale), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,58 puncte procentuale).
Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în industria prelucrătoare (-2,9 mii locuri vacante), administraţie publică (-2,2 mii locuri vacante), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-1,8 mii locuri vacante).
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creşteri în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,31 puncte procentuale), respectiv în alte activităţi de servicii (+0,17 puncte procentuale). Cât priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari creşteri s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (+0,4 mii locuri vacante) și în construcţii (+0,3 mii locuri vacante).
Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupații
În trimestrul I 2024, cele mai mari valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (0,80%, respectiv 9,6 mii locuri vacante), respectiv de muncitori calificaţi şi
asimilaţi - grupa majoră 7 (0,78%, respectiv 5,2 mii locuri vacante).
Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,33%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,42%, respectiv 1,6 mii locuri vacante).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.