Mai bine de trei din 10 români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene - arată datele publicate de oficiul de statistică al blocului comunitar, Eurostat.
95,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană sunt în risc de sărăcie sau excludere socială, ceea ce înseamnă 22% din populaţie.
Este aproape aceeaşi proporţie ca şi anul anterior măsurătorilor de faţă. Aceeaşi proporţie se păstrează şi când e vorba de locuinţele unde trăiesc familii cu copiii, însă ponderea diferă în funcţie de ţară.
Cea mai gravă situaţie este în România, unde 34% din populaţie se află în risc de sărăcie.
Urmează Bulgaria - 32, Grecia şi Spania, ambele cu 26 de procente.
La polul opus se află Cehia, cu 12 procente, Slovenia 13 şi Polonia 16%.
Riscurile sunt mai mari pentru femei decât pentru bărbaţi, însă diferenţa este mică, 22,7 procente pentru femei, faţă de 20,4% pentru bărbaţi.
Statistica a luat în calcul trei aspecte: riscul de sărăcie, privarea materială şi socială severă, precum şi gradul de includere pe piaţa muncii din gospodăriile europene.
Te-ar putea interesa și:
Care este adevăratul nivel de trai al românilor? Răspunsul care spune tot
Datele statistice ar trebui să ne convingă de faptul că economia României nu duduie, este adevărat, dar se mișcă binișor, are creștere. Din păcate, mărunțișul din buzunarele românilor arată că realitatea este puțin alta.
Zilele trecute, profesorul de economie Mircea Coșea, sublinia, pentru a nu știu câta oară, că este criză. Nu doar la noi, este foarte adevărat. Și tot specialistul spunea că românii trebuie să-și drămuiacă bine cheltuielile, pentru că, preciza Mircea Coșea, ”cetățenii acestei țări nu beneficiază, în momentul de față, de nici o protecție din partea statului român, stat care nu îi protejează, nu îi apără de criză”.
Întrebarea este cum resimt românii această criză, având în vedere că 2023 a venit cu majorări atât la pensii, cât și la salarii, la care s-au adăugat toate programele de sprijin financiar a persoanelor vulnerabile. Aparent, românii ar fi trebuit să o ducă măcar un pic mai bine, mai ales că, pe piețele internaționale situația pare ceva mai relaxată. DCBusiness i-a întrebat pe cititori, pentru că ei sunt cei care știu care este adevăratul adevărat, singurii care resimt pe propria piele orice schimbare, fie ea de bine sau de rău.
”Cum vă descurcați cu banii anul acesta?”, a fost întrebarea la care au răspuns 500 dintre cititorii noștri, invitați să bifeze una dintre cele patru variante oferite. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.