Valoarea totală a contractelor de finanțare semnate se ridică la 15 miliarde euro. Rata de contractare a crescut, astfel, de peste 10 ori, de la 5%, cât era la începutul anului 2017, a ajuns la 51,4% din alocare.
Iar plățile totale efectuate către beneficiari pentru programele operaționale gestionate de MFE și MDRAP însumează 2,8 miliarde euro.
Rata de absorbție a României este de aprox. 20%, față de cca. 22% media UE.
Conform celor mai recente date livrate DCNews de către ministerul Fondurilor Europene, se anticipează absorbție de aprox. 22% - aprox. 4,8 miliarde euro (inclusiv prefinanțarea) până la finalul anului 2018, datorită celor 5.047 contracte de finanțare semnate până acum de Autoritățile de Management (din cadrul MFE și MDRAP - pentru POIM, POC, POAT, POCU, POR, POCA și POIIMM) cu beneficiarii de fonduri nerambursabile publici și privați.
A fost decisă inclusiv majorarea cu 325 mil euro a alocării destinate IMM-urilor.
Ministerul Fondurilor Europene estimează că, la sfârșitul anului, sumele totale primite de România de la CE, la nivelul FESI, vor ajunge la aprox. 8,4 miliarde euro (inclusiv prefinanțarea), ceea ce reprezintă aprox. 27% din alocarea totală a acestor fonduri. Totodată, MADR va realiza și plăți directe către fermieri.
Ca o concluzie, în acest moment, există un orizont de timp care va permite absorbția totală a fondurilor disponibile, dacă beneficiarii vor atinge și menține un ritm de implementare corespunzător. După cum se știe, volumul cheltuielilor și rambursarea acestora reflectă ritmul de implementare a proiectelor de către beneficiari.
Să nu uităm, însă, că vom putea solicita Comisiei Europene până la finalul anului 2023 rambursarea cheltuielilor efectuate. Ceea ce înseamnă că inclusiv în anul 2024 vom putea solicita la rambursare cheltuieli aferente actualei perioade de finanțare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.