În general, anul 2025 va fi, pentru mediul de afaceri, unul de stagnare, a spus invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu. ”Va fi anul în care economia va funționa cu frâna de mână trasă. Zilele trecute dădeam publicității un Barometru realizat în rândul a peste 1000 de investitori și unde opinia generală era că investițiile vor fi oprite, vor sta pe ”hold”, așteptând să vadă ce decizii fiscale vor lua autoritățile.
Trenulețul este doar o primă fază
Pentru că ce am văzut până acum prin ”ordonanța trenuleț” este doar o primă fază a restructurării aparatului fiscal, așa cum, de atlfel, însuși ministrul Finanțelor, ne-a anunțat acum două zile. Și anume că, după adoptarea bugetului, vor începe o reformă fiscală. Dar ce înseamnă reformă fiscală în România? Pentru că, până acum, nu am văzut decât creșteri de taxe. Să sperăm că vom vedea și alte lucruri dincolo de noi creșteri de taxe”, a spus Adrian Negrescu.
Potrivit precizărilor sale, consumul a scăzut foarte mult și va continua să se reducă, un semnal de alarmă având în vedere că el reprezintă 70% din Produsul Intern Brut. Iar acest lucru, a adăutat analistul financiar, va antrena alte și alte probleme. Cu alte cuvinte, 2025 va fi ”un an de supraviețuire, de sacrificiu pentru mediul de afaceri”.
Chiar și în ape tulburi
Dar, a adăugat el, ”va fi și un an de oportunități, pentru că acolo rechinii găsesc o cale de câștig chiar și în ape tulburi. Adică acei care vor avea acces la finanțare, să-și adapteze afacerile vremurilor pe care le traversăm, vor reuși să capteze, spre exemplu, concurență, vor reuși să capteze cote de piață nesperate într-o perioadă de creștere economică. Este vremea celor care au curaj să facă business și a celor care au curaj mai ales să investească într-un an în care multe companii vor da, probabil, faliment, sau se vor afla în situații de risc. Pe scurt, anul 2025 este o criză, dar și o oportunitate în același timp. Pentru sistemul public va fi, din păcate, încă un an pierdut, din punctul meu de vedere, iar asta pentru că nu văd că reformele vor fi adoptate la nivelul celor pe care le așteptăm de ani de zile. Este vorba, printre altele, de reforma statului, de reforma administrației publice locale. Gândiți-vă că noi avem aceeași organizare teritorială din anii 1960”, a spus Adrian Negrescu.
Urmărește întreaga emisiune pentru a afla previziunile analistului privind evoluția leului în 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.