Guvernul francez a anunțat săptămâna trecută că 200 de milioane de euro (216 milioane de dolari) vor fi puse deoparte pentru a finanța distrugerea producției excedentare de vin, în încercarea de a sprijini producătorii în dificultate și de a susține prețurile.
Mai multe regiuni viticole importante din Franța, în special renumita zonă Bordeaux, se confruntă cu dificultăți din cauza unui cocktail de probleme, de la schimbarea obiceiurilor de consum, criza costului vieții și efectele COVID-19.
O scădere a cererii de vin a dus la o supraproducție, la o scădere bruscă a prețurilor și la dificultăți financiare majore pentru unul din trei producători de vin din regiunea Bordeaux, potrivit asociației locale a fermierilor.
Un fond inițial al Uniunii Europene de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost suplimentat la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, în cadrul unei conferințe de presă.
Banii au fost "meniți să oprească prăbușirea prețurilor și pentru ca viticultorii să poată găsi din nou surse de venit", dar el a subliniat că industria trebuie să "privească spre viitor, să se gândească la schimbările consumatorilor... și să se adapteze".
Regiunea sud-vestică Languedoc, cea mai mare zonă viticolă a țării, cunoscută pentru vinurile sale roșii, a fost, de asemenea, puternic afectată de scăderea cererii de vin.
Alcoolul din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru a fi utilizat în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produsele de curățare sau parfumurile.
"Producem prea mult, iar prețul de vânzare este sub prețul de producție, așa că pierdem bani", a declarat pentru AFP la începutul acestei luni Jean-Philippe Granier, de la asociația producătorilor de vin din Languedoc.
Ministerul Agriculturii a anunțat, de asemenea, în iunie, 57 de milioane de euro pentru a finanța smulgerea a aproximativ 9.500 de hectare de viță-de-vie în regiunea Bordeaux, în timp ce alte fonduri publice sunt disponibile pentru a încuraja cultivatorii de struguri să se orienteze către alte produse, cum ar fi măslinele.
Producție în creștere, vânzări în scădere
Ultima dată când Europa a suferit din cauza excesulsului de producție a fost la mijlocul anilor 2000. Atunci a obligat Uniunea Europeană să își reformeze politica agricolă pentru a reduce supraproducția masivă de vin, stimulată de propriile subvenții.
Potrivit cifrelor UE, blocul de 27 de state membre cheltuiește încă 1,06 miliarde de euro anual pentru acest sector.
Pe lângă tendința pe termen lung a consumatorilor de a se orienta către bere și alte băuturi alcoolice, industria a fost grav afectată de criza COVID-19, care a dus la închiderea restaurantelor și barurilor din întreaga lume, ceea ce a dus la o scădere drastică a vânzărilor.
Creșterile recente ale prețului alimentelor și al combustibililor, legate de creșterea vertiginoasă a prețurilor energiei la nivel mondial și de invazia Ucrainei, au determinat, de asemenea, cumpărătorii să își reducă cheltuielile pentru bunuri neesențiale, cum ar fi vinul.
În timp ce aproba ajutorul de urgență pentru acest sector în luna iunie, Comisia Europeană a declarat că, pentru anul în curs, consumul de vin a fost estimat la o scădere de 7 % în Italia, 10 % în Spania, 15 % în Franța, 22 % în Germania și 34 % în Portugalia.
Producția de vin în blocul comunitar, cea mai mare zonă viticolă din lume, a crescut cu 4,0 la sută.
Comisia a precizat că cele mai afectate podgorii au fost cele care produc vinuri roșii și rose din anumite regiuni din Franța, Spania și Portugalia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.