Potrivit unui comunicat de presă, APMGR solicită Ministerului Sănătăţii scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice şi actualizarea automată a acestora cu medicamentele biosimilare şi pentru toate indicaţiile.
"Astfel, se va asigura un acces crescut al pacienţilor la tratament prin terapia biosimilară, iar pentru sistemul de sănătate reprezintă cea mai bună opţiune terapeutică cost-eficienţă. Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al CNAS este încă în transparenţă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, iar APMGR aşteaptă actualizarea protocoalelor terapeutice cu medicamentele biosimilare existente pe piaţă, de peste o lună de zile", afirmă APMGR într-un comunicat de presă.
Mahmureală SRL. Un nou tip de tratament la care apelează bogații
Totodată, APMGR mai solicită scoaterea denumirilor comerciale din actele normative şi a menţiunilor de prescriere exclusivă, redeschiderea licitaţiilor de îndată ce a apărut primul biosimilar pe piaţă.
"La ora actuală, România are o cotă de penetrare a medicamentelor biosimilare de doar 6%. De exemplu, piaţa de adalimumab este cotată la cca 60 milioane de euro anual. Prin neactualizarea imediată a protocoalelor, odată cu apariţia biosimilarelor se pierd economii de cca 12 milioane de euro, care rezultă doar din diferenţa de preţ faţă de preţul medicamentului de referinţă. Biosimilarele sunt aprobate de Autorităţile Competente din Uniunea Europeană conform unor reguli stricte, după analiza tuturor dovezilor din exerciţiul comprehensiv de comparabilitate între biosimilar şi medicamentul de referinţă", susţin reprezentanţii APMGR.
Citește și Zentiva, buget important pentru investiții
APMGR mai afirmă că în prezent există un deficit de 2 miliarde de lei în bugetul de medicamente, pe care producătorii îl plătesc sub forma unei taxe numită clawback.
"Producătorii de medicamente generice nu beneficiază de un clawback redus/diferenţiat, deşi nu au contribuit la creşterea consumului aşa cum au contribuit medicamentele inovative. Medicamentele generice şi biosimilare contribuie la optimizarea bugetului de medicamente. Paradoxul este că deşi există un deficit foarte mare în bugetul de medicamente, autorităţile nu susţin suficient de mult creşterea prescrierii de medicamente generice şi biosimilare, acţiune care ar permite reducerea cheltuielilor bugetare", se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.