Luni, TikTok și ByteDance au depus o moțiune de urgență la Curtea de Apel a Districtului Columbia, solicitând mai mult timp pentru a-și prezenta cazul în fața Curții Supreme a SUA.
Companiile au avertizat că, fără o intervenție judiciară, legea va „închide TikTok – una dintre cele mai populare platforme de exprimare din țară – pentru cei peste 170 de milioane de utilizatori lunari din SUA.”
Totuși, curtea a respins cererea, menționând că TikTok și ByteDance nu au identificat un caz anterior „în care o curte, după ce a respins o contestație constituțională la o lege a Congresului, să fi împiedicat intrarea în vigoare a legii în timp ce se așteaptă o revizuire la Curtea Supremă,” conform ordinului unanim emis vineri.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că firma intenționează să ducă cazul în fața Curții Supreme, care „are un istoric consacrat în protejarea dreptului la libera exprimare al americanilor.”
Conform legii, TikTok va fi interzisă dacă ByteDance nu o cedează până pe 19 ianuarie. Legea oferă, de asemenea, guvernului SUA puteri extinse pentru a interzice alte aplicații deținute de entități străine, care ar putea ridica îngrijorări privind colectarea datelor americanilor.
Departamentul de Justiție al SUA susține că „controlul chinez continuu asupra aplicației TikTok reprezintă o amenințare persistentă la adresa securității naționale.”
TikTok contestă această afirmație, argumentând că motorul său de recomandare a conținutului și datele utilizatorilor sunt stocate în SUA pe servere cloud operate de Oracle, iar deciziile de moderare a conținutului care afectează utilizatorii americani sunt luate în Statele Unite.
Decizia – cu excepția cazului în care Curtea Supremă o anulează – lasă viitorul TikTok mai întâi în mâinile președintelui democrat Joe Biden, care ar putea acorda o prelungire de 90 de zile a termenului din 19 ianuarie pentru a forța o vânzare, și apoi în mâinile președintelui republican ales Donald Trump, care va prelua mandatul pe 20 ianuarie.
Trump, care a încercat fără succes să interzică TikTok în primul său mandat, în 2020, a declarat înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie că nu va permite interzicerea TikTok.
Tot vineri, președintele și principalul democrat dintr-un comitet al Camerei Reprezentanților privind China au transmis CEO-ilor Alphabet (compania-mamă a Google) și Apple că trebuie să fie pregătiți să elimine TikTok din magazinele lor de aplicații din SUA pe 19 ianuarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.