Persoanele care au probleme cu vizitele nedorite ale animalelor sălbatice pe proprietățile lor și care vor să reducă din pagubele provocate de acestea locuințelor sau terenurilor pe care le dețin vor putea cere finanțări de până la 15.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice ori alte mijloace asemănătoare permise de lege, ce au ca scop ținerea animalelor la distanță.
Este ceea ce propune un proiect de ordin pus n dezbatere publică de Ministerul Mediului. Documentul stabilește o schemă de finanțare aferentă acestor scopuri.
Astfel, prin programul multianual, aplicat la nivel naţional, cei interesați să-și monteze garduri electrice ori a altor mijloace permise de lege prin care pot fi ținute la distanță animalele sălbatice (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ ultrasunete etc.) pot cere sume de până la 15.000 de lei.
Pentru a putea solicita acești bani, persoanele fizice vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă domiciliul în România;
- să dețină imobilul sau terenul din proiect;
- să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal;
- să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale;
- să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
- să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect.
Prin acest program se vor putea finanța cheltuieli legate de cumpărarea sistemelor, de montarea acestora, cheltuieli pentru informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistenţă tehnică şi studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.
La modul concret, vor putea fi cumpărate cu banii de stat echipamente și/ sau dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ultrasunete etc.).
Acesta nu este primul proiect ce are ca scop finanțarea unor sisteme (de principiu, garduri electrice) prin care să fie ținute la distanță de casă ori terenuri animalele sălbatice. Mai exact, un astfel de proiect a mai apărut și în vara anului 2020, dar acesta nu a ajuns să se aplice. Potrivit vechiului proiect, suma pe care ar fi putut să o ceară cei interesați să monteze garduri electrice în jurul caselor sau terenurilor era de 2.000 de lei, iar aplicarea programului era limitată la câteva județe, precizează Avocatnet.
Citește și 3.000 de lei pentru mașini vechi de 15 ani. De când se pot cere banii și de unde
În funcție de implicarea primăriilor cei interesați vor putea cere bani pentru casarea mașinilor vechi începând cu 30 septembrie 20220 prin intermediul programului, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei. Cei care vor încasa aceste sume nu vor fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.
Acest program este unul separat față de cele două deja cunoscute Rabla Clasic, prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.